IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Смесено представяне за азиатските акции

Капитализацията на Samsung Electronics потъна с близо 4% след слабия тримесечен отчет

12:57 | 31.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Смесено представяне за азиатските акции

Водещите фондови пазари в Азия затвориха сесията в четвъртък със смесено представяне, което до голяма степен премина под знака на новините от САЩ и ситуацията около Аржентина.

Федералният резерв очаквано сви с нови 10 млрд. долара месечните си покупки на активи до общо 25 млрд. долара. Решението до голяма степен бе очаквано от повечето пазарни участници, като понижението на покупките на държавни и ипотечни облигации бе шестото поредно от декември 2013 г. насам.

Щатските централни банкери също така запазиха основния си лихвен процент при 0,25%. Ключовата ставка остава без изменение в продължение на последните почти шест години.

Малко по-рано през вчерашния ден правителствен доклад показа, че брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ за второто тримесечие на годината се е повишил рязко – с годишен темп от 4% спрямо предходното. Това е най-доброто представяне на икономиката от третото тримесечие на миналата година и сигнализира за обрат от свиването на икономиката през първите три месеца.

По този начин и без това оптимистичните пазарните очаквания за ръст от 3% бяха категорично надминати. Спадът през първите три месеца на годината пък бе коригиран с 0,8 процентни пункта от 2,9 на 2,1 на сто.

Друго интересно събитие бе неуспехът на Аржентина да сключи сделка за предотвратяване на неплащането на дълговете си. По време на пресконференция късно в сряда министърът на икономиката на Аржентина Аксел Кисилоф защити правителството, като повтори, че Буенос Айрес изплаща дължимото към своите кредитори.

Японският бенчмарк индекс Nikkei 225 изгуби 0,16% до 15 620,77 пункта, смъквайки се от достигнатия 6-месечен връх по-рано през сесията. Причина бе йената, която поскъпна спрямо зелените пари, отдалечавайки се от 5-месечното дъно от 103,15.

Книжата на Nintendo поевтиняха с 6,5%, след като дружеството представи почти удвоена оперативна загуба в периода април-юни.

Капитализацията на Mitsubishi Motors се разшири с 2,6%, след като компанията се похвали с ръст от 71 на сто на тримесечната си нетна печалба.

В Шанхай бенчмаркът Shanghai Composite нарасна с 0,93% до 2 201,56 пункта, отбелязвайки най-доброто си месечно представяне от 2012 г. Индексът се движеше между печалби и загуби, след като Международният валутен фонд предупреди, че страната трябва да определи по-нисък целеви растеж.

Капитализацията на Inner Mongolia Yili Industrial се покачи с 5 на сто след новината, че нейният председател и други ръководители са закупили акции на дружеството на стойност 40 млн. долара през тази седмица.

В Хонконг Hang Seng нарасна с 0,10% до 24 756,85 пункта, достигайки до нов 7-годишен връх.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 нарасна до нов 6-годишен връх за трета поредна сесия, добавяйки 0,18% до 5 632,91 пункта.

Книжата на Woodside Petroleum поевтиняха с 1 на сто, след като компанията разкри, че над 70 на сто от акционерите подкрепят идеята за обратно изкупуване на акции от Shell.

В Южна Корея KOSPI отстъпи от 3-годишния връх от сряда, спадайки с 0,31% до 2 076,12 пункта.

Samsung Electronics потъна с близо 4% след отчитане на тримесечен спад в печалбата от близо 20 на сто, който е първият от три години насам.

Онлайн порталът Naver изгуби 2,6% въпреки отчитане на 39% ръст на оперативната печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още