IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските индекси не намериха единна посока

Китайските акции и валута поскъпнаха след данните за производствената активност

12:50 | 24.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските индекси не намериха единна посока

В различни посоки финишираха водещите индекси на борсите в Азия, пише CNBC. В четвъртък инвеститорското настроение диктуваха данните за производствената активност в Китай, за търговския баланс на Япония, икономическия растеж на Южна Корея и корпоративните отчети.

В Япония Nikkei 225 се смъкна с 0,29% до 15 284,42 пункта. Хонконгският Hang Seng се покачи с 0,71% до 24 141,50 пункта, което е 7-месечен връх. Китайският Shanghai Composite се изкачи с 1,28% до 2 105,06 пункта.

В Южна Корея KOSPI остана почти без промяна, понижавайки се с минималните 0,08 на сто до 2 026,62 пункта. Австралийският основен индекс S&P/ASX 200 днес е нагоре с 0,20% до 5 587,80 пункта.

Китайската производствена активност изкачи 18-месечен връх през юли. PMI индексът за производствения сектор, изготвен от HSBC, се покачи до 52 пункта. Предварителните данни разкриват, че показателят е нараснал от ревизираните 50,7 пункта през юни и е над очакванията на анкетираните от Ройтерс икономисти. Тяхната прогноза бе за ръст до 51 пункта.

Китайските акции поскъпнаха до 3-месечен връх и за пети пореден ден след новините. Юанът също поскъпна до 3-месечен връх спрямо долара.

Компаниите в сектора на недвижимите имоти се радваха на инвеститорското внимание, след като стана ясно, че 46 града с рестрикции върху покупките на жилища ще облекчат политиките си. Акциите на China Merchants Property поскъпнаха с 8%, тези на Poly Real Estate – със 7 на сто, а тези на Vanke – с 4%.

В Япония Nikkei 225 затвори със спад след разочароващите данни за търговския баланс през юни. Износът неочаквано се сви с 2% на годишна база и за втори пореден месец. Търговският дефицит се озова на 2-годишен връх до 8,1 млрд. долара.

Cosmo Oil понижи с 0,5% пазарната си капитализация след закупуването на  американски втечнен газ. Това може би ще бъде първият внос на Япония на шистова  продукция.

Акциите на производителя на фотоапарати и камери Canon поскъпнаха с 0,8%, а тези на Advantest поевтиняха с 0,1% преди публикуването на отчетите им след края на търговията.

В Австралия S&P/ASX 200 се повиши за четвърти пореден ден. Финансовите компании бяха на фокус след оповестяването на финансови отчети на редица дружества.

Акциите на Macquarie Group поевтиняха с близо 3% след публикуването на предпазлива прогноза за 2014 г. Книжата на Insurance Australia Group поскъпнаха с 2% след добри финансови резултати.

Капитализацията на Newcrest Mining спадна с над 6%. Дружеството ще отпише активи на стойност между 1,5-2,5 млрд. австралийски долара за финансовата 2014 г.

Брутният вътрешен продукт на Южна Корея се разширява с 0,6% на сезонно изгладена база през второто тримесечие, след като нарасна с 0,9% през първото, обяви централната банка. На годишна база икономиката се разширява с 3,6%, забавяйки се спрямо отчетения през първите три месеца на годината растеж от 3,9%. След новините KOSPI отстъпи от 8-месечния връх, отчетен в сряда, но остана на зелена територия в четвъртък.

През второто тримесечие производителят на чипове за памет SK Hynix изтри около 3% от капитализацията, след като обяви 2,7% спад на годишната оперативна печалба.

Книжата на LG Electronics поскъпнаха с над 4%. Нетната печалба на технологичната компания се оказа над очакванията.

Автопроизводителят Hyundai Motor увеличи с 1,5% цената на акциите си, въпреки че оповести близо 7-процентен спад на нетната печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още