IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови арести в Турция заради обвинения в шпионаж

Разследването е организирано от кръг приближени до премиера Реджеп Тайип Ердоган, задържани са най-малко 76 висшестоящи полицейски служители от 22 провинции

15:40 | 22.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Нови арести в Турция заради обвинения в шпионаж

Десетки висшестоящи служители на полицията в Турция са обвинени в шпионаж и незаконно подслушване в рамките на ново мащабно разследване за корупция, съобщава CNN Turk, цитирана от euractiv.com.

Най-малко 76 души са задържани в 22 турски провинции по подозрения за сформиране на криминална организация за нелегално подслушване на телефони, съобщава новинарският канал.

Разследването е организирано от кръг, приближен до премиера Реджеп Тайип Ердоган, посочва още телевизията. Арестите се случват само няколко седмици преди президентския вот, на който се очаква Ердоган да бъде избран за държавен глава на Турция, допълва медията.

Според местни медии повечето от задържаните са заемали ключови постове по време на разследването за корупция през миналата година. Тогава бяха задържани четирима министри от кабинета на Ердоган, както и няколко бизнесмена, близки до правителството.

Засега от полицията в Турция отказват коментар.

Ердоган тогава определи разследването като заговор, дирижиран от Фетуллах Гюлен – живеещият в САЩ ислямски духовник, който влезе в остра борба с турския премиер.

Хиляди полицейски служители и служители от съдебната система бяха уволнени и преместени заради разкритията за корупция от миналата година, припомня изданието. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още