IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизмът се завърна на азиатските борси

Водещите индекси приключиха търговията с повишения, след като геополитическото напрежение в Израел и Украйна се понижи

11:54 | 22.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водещите индекси на азиатските борси приключиха търговията във вторник с повишения, след като геополитическото напрежение в Израел и Украйна се понижи, предава CNBC.

След като в понеделник борсите в Япония бяха затворени поради честването на национален празник, водещият индекс Nikkei 225 днес се повиши с 0,84% до 15 343,28 пункта. В Китай Shanghai Composite записа ръст от 1,02% до 2 075,48 пункта и отбеляза най-високата си стойност от 16 юни насам.

Хонконгският Hang Seng добави 1,68% към стойността си до 23 780,35 пункта и отчете близо 7-месечен връх. Австралийският S&P/ASX 200 се покачи с минималните 0,06% до 5 543,29 пункта, но заби нов 6-годишен връх. В Южна Корея KOSPI финишира с ръст от 0,52% до 2 028,93 пункта и се озова на 8-месечен връх.

Индонезийските акции поевтиняха с 1,42%. Водещият индекс JCI се смъкна до 5 054,65 пункта в навечерието на обявяването на резултатите от президентските избори. Основният бенчмарк в Индия – SENSEX, се покачи с 0,89% до 25 945 пункта, маркирайки шестият пореден ден с повишения.

Напредъкът по разследването на причините за катастрофиралия самолет на Малайзийските авиолинии спомогна за стабилизиране на пазарното настроение. Лидерите на проруските сепаратирсти предадоха двеte черни кутии на малайзийските експерти в Донецк, които потвърдиха, че устройствата са в добро състояние.

Надеждите за нормализиране на обстановката в Газа също бяха във фокуса на пазарите, след като държавният секретар на САЩ Джон Кери и ръководителят на ООН Бан Ки Мун пристигнаха в Кайро. Целта на посещението им е да бъде сложен край на тежките кръвопролития.

Акциите на производителя на стомана JFE Holdings поскъпнаха с над 2 на сто. Изданието Nikkei съобщи, че през 2015 г. компанията възнамерява да удвои производствения капацитет на своето находище в Мианмар.

Книжата на Panasonic добавиха 1,8 към стойността си след новините от вчера, че компанията е постигнала принципно съгласие с Nokia. Финландският производител на мобилни апарати ще закупи бизнеса на Panasonic за базови станции за мобилни телефони.

В Китай новините за нарасналия дълг на страната не оказаха влияние на инвеститорите. Автомобилните производители осигуриха подкрепата за Shanghai Composite. Changan Auto разшири капитализацията си с 3%, FAW Xiali - с 10%, а SAIC Motor – с 1,7%.

Акциите на Aluminum Corp. of China поскъпнаха с 5% на фона на по-високите цени на алуминия, който се озоваха на 16-месечен връх.

В Австралия търговията бе вяла, след като в своя реч гуверньорът на централната банка Глен Стивън не каза нищо за курса на паричната политика и на местната валута. Пазарните участници очакваха повече яснота.

В различни посоки се измениха цените на добивните компании, след като цената на златото прехвърли 1 300 долара за тройунция. Акциите на Alacer Gold поскънаха с над процент, а тези на Evolution Mining - поевтиняха с над процент.

Подкрепа за капиталовия пазар в Южна Корея оказа финансовият министър, който обеща да използва повече експанзивни и агресивни монетарни стимули за подкрепа на икономическия растеж.

Производителят на чипове SK Hynix добави процент към пазарната си оценка, след като в понеделник стана ясно, че японският конкурент Toshiba ще заведе дело за нанесени вреди, оценявани на 1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още