IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колебливост за азиатските акции въпреки оптимизма от Китай

Натиск върху пазара оказа вчерашният доклад на Джанет Йелън пред Банковата комисия към Сената

11:51 | 16.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Колебливост за азиатските акции въпреки оптимизма от Китай

Водещите фондови борси в Азия приключиха търговията в сряда без ясна посока въпреки очакванията, че добрите данни от Китай ще ги тласнат към растеж.

Втората по големина икономика в света cе разшири с малко по-бърз темп през тримесечието до края на юни, добавяйки нов сигнал към признаците, че целенасочените мерки на властите в Пекин са дали резултат в периода април-юни. Китайският брутния вътрешен продукт (БВП) нарасна със 7,5% на годишна база през второто тримесечие след покачването от 7,4% в периода януари-март.

Анализаторите очакваха темпът на растеж да остане стабилен при 7,4 на сто. Правителството пък продължава с годишната си цел от 7,5 на сто.

Друг правителствен доклад показа, че индустриалното производство се е разширило с 9,2 на сто на годишна база през юни, надхвърляйки постигнатия през май ръст от 8,8 на сто. Пазарните очаквания бяха за равнище от 9 на сто.

Повече за Китай вижте в разговора на Делян Петришки от Bulgaria On Air с Димитър Вучев от Investor.bg!

"Разглеждайки данните за второто тримесечие, сме на мнение, че активността и растежът ще се съвземат през втората половина на годината и Китай ще е на път да постигне целта за растеж от 7,5%", каза Джон Дзъ, старши икономист за Китай в HSBC.

Настроенията в Азия останаха относително нестабилни след шестмесечния доклад на ръководителя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън пред Банковата комисия на Сената във вторник. Тя изрази загриженост относно състоянието на капиталовите пазари, включително технологичните акции, което от своя страна засегна капитализациите на част от дружествата в сектора.

В Китай Shanghai Composite се сви с 0,15% до 2 067,28 пункта.

Дружествата от имотния сектор отчетоха ръстове след смесените данни от Националното бюро за статистика. Инвестиция в имоти през първата половина на годината са нараснали с 14 на сто, но продажбите на жилища са намалели на годишна база с 9,2%.

След новината книжата на Poly Real Estate и China Merchants Property поскъпнаха с по почти 3 на сто.

Японският бенчмарк Nikkei 225 се движеше между печалби и загуби, за да затвори в крайна сметка с отстъпление от 0,10% до 15 379,30 пункта.

Инвеститорските нагласи бяха стимулирани от месечния доклад на Японската централна банка, който показа, че търсенето надвишава предлагането в икономиката на страната за първи път от 2008 г. насам.

Yahoo Япония изтри почти 2 на сто, след като печалбата на компанията в САЩ от 0,37 долара на акция остана под очакванията.

Австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 добави 0,14% до 5 518,86 пункта, постигайки втори пореден ръст.

Капитализацията на Rio Tinto нарасна с 1 на сто след годишния ръст от 23% на доставките на желязна руда през второто тримесечие.

Fortescue Metals добави 3,5%, след като прогнозира рязко покачване на доставките през фискалната си 2015 г.

Междувременно австралийският долар спадна до 10-дневно дъно при 0,9334 щатски долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още