IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Япония се връща към ядрената енергия

Очаква се атомните мощности на Kyushu Electric Power да подновят работата си през есента, след като преминаха стрес тестовете на регулаторите

10:19 | 16.07.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония се връща към ядрената енергия

Япония осъществи голяма стъпка към дългоочакваното завръщане към ядрените мощности. Местните регулатори дадоха зелена светлина за рестартирането на атомна централа в южната част на страната, която преустанови използването на ядрена енергетика след катастрофата във Фукушима през 2011 г.

Решението маркира първия успешен тест на японско ядрено съоръжение след въвеждането на по-строгите стандарти за безопасност, които влязоха в сила преди година, пише Financial Times.

Новината ще позволи на собственика на ядрената централа – Kyushu Electric Power, да рестартира два от реакторите си още през есента на тази година. Ходът ще е своеобразно завръщане на ядрената енергия в Япония, която изпитва сериозна нужда от вътрешни мощности на фона на продължаващото поевтиняване на йената, което оскъпява значително вносните суровини и енергийните източници.

Решението обаче би могло да разпали нов тежък дебат за ядрената безопасност, който вероятно ще покаже, че позицията на премиера Шиндзо Абе се различава от тази на обществото. Проучвания показват, че мнозинството от японците биха искали да се откажат окончателно от ядрената енергия. Aбe, притискан от икономическите ефекти, обаче желае да възстанови индустрията в Страната на изгряващото слънце.

Двата реактора, които успяха да отговорят на по-високите регулаторни изисквания, се намират в Сендай, префектура Кагошима. Очаква се скоро японските регулатори да дадат оценките си и за други атомни централни в страната, което да улесни допълнително задачата пред правителството за успешно рестартиране на ядрената енергетика.

Въпреки желанието на властите да рестартират ядрената енергетика на острова, говорителят на кабинета на Шиндзо Абе прехвърли топката в полето на регулатора.

"Отговорност на Агенцията за контрол на атомната енергия е да се прецени безопасността", заяви главният секретар на кабинета Йошихиде Суга, цитиран от The Wall Street Journal.

От действащото японско законодателство в областта на ядрената енергия не става ясно кой има върховната власт да нареди блокирането или подновяването на дейността в атомните електроцентрали. Въпреки че Агенцията за контрол на атомната енергия препоръча активността в сектора да спре, няма закон, удостоверяващ, че органът има право да рестартира дейността.

Преди аварията във Фукушима атомните централи бяха основният двигател на Япония, доставяйки около 30% от използваната на територията на Страната на изгряващото слънце енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
MZ/X, В Япония ядрените мощности НЕ СА концентрирани на едно място, а са на доста места "по малко". Тяхното "малко" не е като нашето но, все пак. Те си спряха всичките реактори, ако си спомняш, но равностоен заменител за тях още нямат и едва ли скоро ще имат, т.к. ВЕИ е добре, ама нито са предвидими, нито достатъчни достъпните локации, за да захранят индустрия като японската. Та, рисковете са си рескове - тук си прав - но, за жвите да умреш не е такъв риск /всички умираме, това е сигурно/ а да живееш зле - гладен, жаден, гол и бос. Гладът бил по-силен от тока, казват, и дори коравите японци не искат чак толкова да се ограничават. И фактите са налице.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 10 години
ВЕИ са бъдещето , АЕЦ - настоящето . А ние живеем в настоящето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
vzhekoff
преди 10 години
Много празни приказки, а реакторът е пуснат...Факт !Факт, че японците няма откъде да си набавят енергията и никога не са имали, иначе нямаше при тези земетръси да имат 30% дял на АЕЦ.Факт, че индустрия с ВЕИ-та не става, а Япония е индустриална страна.За който се интересува от фактите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Фукушима е много добър пример не само за преките, но и за косвените рискове от АЕЦ! Концентрираното производство на голямо количество електроенергия на едно място е голям риск за сгромолясване на производството при пририродни и други катаклизми! Децентрализираното производство на електроенергия прави цялата система много по стабилна и сигурна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
MZ/X
преди 10 години
Пускат ги защото краткосрочно е много трудно да се компенсират 30% от мощностите за производство на ток, но в същото време Япония стартира най амбициозната програма за развиване на ВЕИ в света, така че до 10-15 години ще могат да затворят всичките АЕЦ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
vzhekoff
преди 10 години
Фактът е много ясен - въпреки Фукушима, японците пускат ядрените реактори !Набий си го в глупавата глава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
MZ/X
преди 10 години
Запознай се с фактите преди да пишеш глупости! Делът на ВЕИ и в момента е по голям от делът на АЕЦ в световното производство на електроенергия, като към ВЕИ се смятат и ВЕЦ-овете!Японците пускат отново реакторите, по простата причина, че не може от днес за утре да се построят капацитети с размера на сегашните АЕЦ в Япония! Има държави като дания, където вече ВЕИ е над 50%, като целта на правителството е да достигне 100% до 20 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
vzhekoff
преди 10 години
На мен пък твоят коментар ми е подвеждащ. какво е изключено, какво ще стане - няма как да знаеш. Факт е, че въпреки Фукушима, японците пускат АЕЦ-а. Очевидно да плащат по 650$ за 1000 кубика газ не е опция, очевидно ВЕИ-тата не могат да заместят АЕЦ-а. Очевидно е, защото въпреки трагедията - пускат реакторите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 12
MZ/X
преди 10 години
Леко подвеждаща е статията! Дебатът в Япония е да се откажат ли от раз от всички ядрени мощности или да ги затворят постепенно при спазване на много по строги мерки за сигурност!Връщане към епохата на ядрената енергетика и строеж на нови мощности са изключени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още