IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung спира бизнеса си с китайци заради обвинения за експлоатация на деца

Според доклад на China Labor Watch Dongguan Shinyang Electronics е наела поне пет деца на възраст под 16 години

17:28 | 14.07.14 г.
Samsung спира бизнеса си с китайци заради обвинения за експлоатация на деца

Южнокорейският производител на електроника Samsung обяви, че временно е прекратил бизнес отношенията с китайския си доставчик Dongguan Shinyang Electronics, срещу когото са повдигнати обвинения в използване на детски труд, предаде Associated Press.

Най-големият световен производител на смартфони посочи, че е намерил евентуално доказателство за използване на детски труд и незаконно наемане на работна ръка от китайския си партньор.

Миналата седмица южнокорейският концерн започна спешна проверка в доставчика си, след като организацията China Labor Watch публикува доклад, че китайската компания е наела поне пет деца на възраст под 16 години.

Според организацията малолетни и непълнолетни са работили между три и шест месеца, за да може компанията да изпълни производствените цели в натоварени периоди. На децата е било плащано за 10 часа дневно, но те са работили по 11 часа, допълват експертите.

Докладът посочва 15 нарушения на трудовото законодателство, установени при разследването, което е било проведено от лица под прикритие. Сред нарушенията са използване на детски труд, непровеждане на обучение за безопасност, неплащане на положен извънредно труд и липса на социални осигуровки за временните работници, които са поне 40 процента от общо 1200-те служители на доставчика.

Samsung посочи, че китайските власти разследват случая и че, ако бъде установено използване на детски труд, ще прекрати окончателно бизнес отношенията си с компанията, предава БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още