IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата с Banco Espirito Santo застигна и азиатските борси

Изолирано събитие ли е това, или е първата пукнатина във веригата, се питат експерти

11:16 | 11.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кризата с Banco Espirito Santo застигна и азиатските борси

Фондовите пазари в Азия приключиха последната сесия за седмицата с разнопосочни резултати на фона на опасенията, че дълговите проблеми на най-голямата португалска банка може да навредят на представянето на борсите в цялата европейска периферия.

В четвъртък листнатите на борсата в Лисабон акции на Banco Espirito Santo (BES) поевтиняха с над 17 на сто до най-ниското си равнище в последната година. Впоследствие португалският регулатор CMVM спря търговията с книжата в очакване на официално изявление от страна на кредитора.

Водещият борсов измерител в страната PSI 20 спадна c над 4% до 9-месечно дъно, като понижения се наблюдаваха при 19 от 20-те компонента в състава на индекса.

"Въпросът, който ще се появи впоследствие, е: изолирано събитие ли е това, или е първата пукнатина във веригата, която ще предизвика верижни страхове? Тези въпроси винаги са били на дневен ред и данните предполагат, че нормалната обстановка в тези икономики все още е далеч", каза пред CNBC Евън Лукас, пазарен стратег в IG.

Японските акции поевтиняха до 11-дневен минимум, смъквайки се за пета поредна сесия. Водещият индекс Nikkei 225 изтри 0,34% до 15 164,04 пункта. Засилването на йената, която отново бе припозната като валутно убежище, натежа върху представянето на експортно ориентираните компании.

Mitsubishi UFJ, Nomura и Fast Retailing бяха сред най-активно търгуваните акции в индекса, като и трите поевтиняха с по над 1%.

В Китай Shanghai Composite нарасна до 2 046,96 пункта, добавяйки 0,42% за деня. Индексът отчете ръст благодарение основно на подобренията при книжата на автомобилните производители.

Капитализацията на SAIC Motor се разшири с 1,6 на сто, а Chongqing Changan Automobile добави 4,5%, след като Китайската асоциация на автомобилните производители съобщи, че продажбите на превозни средства са нараснали с 8,4% през първото полугодие.

Австралийският S&P ASX 200 разшири повишението си във втора сесия, добавяйки 0,41% до 5 486,79 пункта.

National Australia Bank нарасна с почти 1 на сто, докато Australia New Zealand Banking и Westpac добавиха по 0,6 на сто.

Южнокорейските акции удариха двуседмично дъно, след като KOSPI се смъкна с 0,70% до 1 988,74 пункта.

Samsung Electronics изтри близо 2 на сто след информацията, че един от неговите китайски доставчици е наемал непълнолетни работници.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още