IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексите в Азия не намериха единна посока

Влияние върху пазара оказаха протоколът от последното заседание на Фед и данните от Китай

11:32 | 10.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индексите в Азия не намериха единна посока

С разнопосочни резултати приключи сесията в Азия в четвъртък, след като инвеститорите бяха неприятно изненадани от данните за външната търговия на Китай. Влияние върху пазара оказа и публикуваният в сряда протокол от последното заседание на Федералния резерв на САЩ.

Търговският излишък на Китай неочаквано се сви през юни. Превишението на износа над вноса на Поднебесната империя през юни достигна 31,6 млрд. долара, което е спад от отчетените 35,92 млрд. долара месец по-рано според данните на Китайската митническа служба. Равнището остана под очакваните от пазара 36,9 млрд. долара.

Годишният ръст на износа се ускори до 7,2% през юни спрямо 7% месец по-рано, оставайки под очакванията за разширение с 10,5 на сто. Вносът от своя страна нарасна с годишен темп от 5,5 на сто след спада от 1,6% през май. Експертите прогнозираха разширение с 6% през шестия месец на годината.

"Дали чашата е наполовина празна или наполовина пълна? Това изглежда е случаят с данните за търговията на Китай през юни. Има лек оптимизъм, след като митническата служба на Китай очаква ръста на износа да се ускори през третото тримесечие на годината. Има и някои опасения, че правителството ще трябва да направи повече, за да даде летящ старт на възстановяването чрез допълнителни мерки за стимулиране на икономиката по пътя към целта за постигане на растеж от 7,5 на сто", каза Райън Хуан, пазарен стратег в IG.

Междувременно протоколът от последното заседание на Фед показа, че централната банка вероятно ще приключи програмата си за изкупуване на активи през октомври.

Според новия план институцията ще извърши финална редукция от 15 млрд. долара през десетия месец на 2014 г., след като на всяка своя среща преди това Федералната комисия за отворения пазар (Federal Open Market Committee – FOMC) ще съкращава покупките с по 10 млрд. долара.

Повечето централните банкери са на мнение, че конкретният край на програмата за изкупуване на активи няма да зависи от времевата рамка за първото покачване на лихвените проценти. Представителите на Фед са категорични, че лихвите ще останат близки до нулата "за значителен период" от време след края на облигационната програма.

Индонезийският бенчмарк Jakarta Composite изкачи едногодишен връх, добавяйки 1,37% до 5 093,62 пункта. Рупията пък нарасна до повече от двумесечен максимум на фона на очакванията, че кандидатът за президент Джоко Уидодо ще спечели изборите.

В Индия Sensex нарасна с 0,36% до 25 537,02 пункта, след като финансовият министър Арун Джайтли оповести очакванията си страната да намали бюджетния си дефицит до 3,6 на сто от БВП през фискалната 2015-2016 г.

Японският бенчмарк Nikkei 225 затвори при 10-дневно дъно, свивайки се с 0,56% до 15 216,47 пункта на фона на мрачните икономически данни.

Поръчките на основни машини в Страната на изгряващото слънце се сринаха неочаквано през май, затвърждавайки тежкия спад, отчетен месец по-рано. Търсенето на машини, с изключение на кораби и стоки за бита, се срина с 19,5% на месечна база през петия месец. Равнището се размина значително с очакваното от пазара разширение от 0,9 на сто.

Същевременно прогнозите на японските власти, представени заедно с данни за май, са за ръст от едва 0,4 на сто в периода април-юни.

Китайският бенчмарк Shanghai Composite се смъкна минимално с 0,01% до 2 038,34 пункта.

Смесено представяне отчетоха автомобилопроизводителите, след като продажбите на пътнически превозни средства нараснаха с годишния темп от 11,5% през юни в сравнение с увеличението от 13,9 на сто през май. SAIC Motor изтри 0,7 на сто, докато Dongfeng Aut добави близо 1%.

Австралийските акции, част от индекса S&P/ASX 200, отчетоха ръст от 0,22% до 5 464,45 пункта, докато местният долар отстъпи след едноседмичния връх от 0,9453 щатски долара.

Икономиката на Австралия добави 15 900 нови работни места през юни, като резултатът изненада прогнозите за ръст от 12 000. Равнището на безработица пък нарасна до 6 на сто спрямо 5,8% месец по-рано.

Капитализацията на Syrah Resources се разшири с 28% след новината, че компанията може би е потенциална мишена за поглъщане от Glencore.

В Южна Корея KOSPI добави 0,12% до 2 002,84 пункта, след като централната банка запази основната си лихва при 2,5 на сто за 14-ти пореден месец, каквито бяха и предварителните очаквания.

Акциите на Hyundai Motor поскъпнаха с 2 на сто, докато LG Chem добави 1,5 на сто към капитализацията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още