IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Френските и германските компании сключват все повече сделки в китайски юани

Делът на фирмите от Хонконг е най-висок - 58%, следван от тези от Тайван с 38%, Китай с 33% и САЩ със 17 на сто, сочи проучване на HSBC

11:50 | 09.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Френските и германските компании сключват все повече сделки в китайски юани

Френските и германските компании използват най-широко китайския юан след водещите икономики в континентална Азия, разкриват данни на HSBC Holdings Plc., цитирани от Bloomberg.

Базираният в Лондон кредитор е анкетирал 1 304 предприятия, които поддържат тесни връзки с Китай, в общо 11 държави. В проучването са били включени компании с годишни продажби от поне 3 млн. долара. Анкетата е била проведена в периода 3 април-7 май.

Около 26% от френските компании и 23% от германските вече сключват търговски сделки в китайската валута. Делът на двете европейски държави е най-голям след този на водещите икономики в континентална Азия – Хонконг, Тайван и Китай.

Делът на компаниите от Хонконг, използващи юана при осъществяването на трансакции, е най-висок - 58%. 38% от компаниите в Тайван и 33 на сто от тези в Китай също осъществяват операциите в китайската валута. В САЩ 17% от компаниите извършват сделките си в юани, следвани от сингапурските с 15%. Делът на британските корпорации е 14 на сто, 10% се пада на компании от Обединените арабски емирства, 9% на такива от Австралия и 5 на сто на канадските предприятия. 



„Китай ще има по-благоприятна позиция от използването на юана в търговските сделки, като склонността и желанието на търговските партньори на страната за използването на валутата също ще растат“, коментира директорът на търговското банкиране на HSBC за региона на Азия и Тихия Океан Ноел Куин. „Основната причина за използването му, поглеждайки резултатите от анкетата, е, че предприятията разширяват бизнеса си в Китай.“

Властите в най-голямата азиатска икономика ускоряват опитите за популяризиране на юана като алтернатива на долара в глобалните търговия и финанси. Само през миналия месец в Сеул, Лондон и Франкфурт бяха разкрити три клирингови банки. През май китайските пари бяха седмите най-популярни при извършване на разплащания в глобален мащаб. Миналата година юанът задмина еврото като втора най-популярна валута в международните търговски финанси, отбелязва още Bloomberg.

„Компаниите виждат предимствата от използването на юани“, твърди Куин. В анкетата на HSBC eдна трета от всички 966 компании, които не сключват сделки в юани, отговарят, че възнамеряват в близките една до три години да започнат.

От началото на годината юанът е поевтинял с 2,4% спрямо долара – най-зле представящата се валута в Азия, сочат данни на Bloomberg. През март Централната банка на Китай удвои валутния коридор на месните пари. Юанът вече може да се изменя от минус до плюс 2% от задавания от монетарните власти всекидневен курс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още