IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Смесено представяне за акциите в Азия

Търговията остана разнородна след позитивните данни от Китай и поредното засилване на конфликта в Украйна

12:32 | 01.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Смесено представяне за акциите в Азия

Смесено представяне отчетоха азиатските акции във вторник, след като инвеститорите реагираха на ключовите данни за фабричната дейност от континента, а добивните компании разшириха капитализациите си на фона на по-високите цени на медта и златото.

Активността в производствения сектор на Китай достигна седеммесечен връх през юни според данните на HSBC. Изготвяният от британския кредитор индекс на мениджърите по доставките достигна ниво от 50,7 пункта през юни в сравнение с 49,4 пункта през май.

По-рано през деня китайското правителство представи своя собствен PMI индекс, който нарасна от 50,8 пункта през май до 51 пункта през юни, каквито бяха и пазарните очаквания.

Внимание предизвика и новината, че украинският президент Петро Порошенко е преустановил едностранното прекратяване на огъня с проруските бунтовници в източната част на страната. Двете страни по конфликта се споразумяха за примирие на 20 юни, но Порошенко заяви, че бунтовниците са нарушили уговорката няколко пъти.

Японският индекс Nikkei 225 добави 1,08% до 15 326,20 пункта, след като през юни производствената активност на страната надхвърли очакванията.

Повишението бе стимулирано и от по-евтината йена, която достигна шестседмичен минимум спрямо зелените пари.

Книжата на Pacific Metals и Toho Zinc поскъпнаха с по 5 на сто по-висока, тъй като цените на цинка се приближиха до почти тригодишен връх.

В Китай Shanghai Composite затвори с лек ръст от 0,10% до 2 050,38 пункта. Търговията в Хонконг пък остана затворена заради официален празник.

Капитализацията на Shandong Gold се повиши с почти 3 на сто, докато Zhongjin Gold добави 2 на сто, тъй като цените на златото се покачиха до над 1 325 долара за тройунция.

Jiangxi Copper отчете ръст от 3,4%, тъй като цената на медта нарасна до почти четиримесечен връх.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 изгуби 0,37% до 5 375,90 пункта, изтривайки сутрешните си печалби.

Акциите на производителя на презервативи Ansell спаднаха над 3 на сто, след като дружеството предупреди за възможно рязко понижение на печалбата и съобщи, че планира преструктуриране на бизнеса си.

Австралийската централна банка запази лихвените си проценти за десети пореден път, изразявайки готовността си да задържи ставките за дълго с оглед на проблемите във важния за икономиката добивен сектор. Новината не бе изненада за анкетираните от Ройтерс анализатори, които очакваха основната лихва да остане на нивото от 2,5 на сто и през този месец. Според по-голямата част от тях институцията няма да прибегне до корекция поне до първото тримесечие на следващата година.

Южнокорейският бенчмарк KOSPI спадна с 0,16% до 1 999 пункта, след като в предходната сесия нарасна до най-високото си ниво от 12 юни. Пазарът не успя да получи тласък въпреки данните, показващи, че износът е нараснал с годишния темп от 2,5% през юни, което бе доста над очакванията.

Акциите на сините чипове Samsung Electronics и Hyundai Motor поевтиняха съответно с 0,9% и 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още