IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсите в Китай и Япония с оптимистичен старт на седмицата

Инвеститорите са в очакване на икономическите данни от Китай и на заседанието на Централната банка на Австралия

12:28 | 30.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борсите в Китай и Япония с оптимистичен старт на седмицата

С повишения за повечето водещи индекси започна седмицата за пазарите в Азия. Инвеститорите са в очакване на основни икономически данни за държавите на континента, измежду които и Китай.

Във вторник ще бъде публикуван правителственият PMI индекс, както и окончателните данни за PMI индекса за производствения сектор, изготвян от HSBC. Ето защо днес пазарните участници бяха предпазливи, пише CNBC.

В Китай Shanghai Composite е нагоре с 0,58% до 2 048,33 пункта. В Южна Корея KOSPI добави 0,69% към стойността си с 2 002,21 пункта.

Японският индекс Nikkei 225 се възстанови от едноседмичното дъно, достигнато в петък. Тласък дадоха позитивните новини за индустриалното производство за май. Днес Nikkei 225 се покачи с 0,44% до 15 162,10 пункта.

В Южна Корея днес KOSPI отчете най-високия си връх от 12 юни след позитивни данни на централната банка за активността в производствения сектор през юли.

Хонконгският Hang Seng се смъкна с 0,13% до 23 190,72 пункта. Утре борсата ще бъде затворена поради честването на национален празник.

В Австралия S&P/ASX 200 се понижи с 0,91% до 5 395,75 пункта и отбеляза най-слабото си представяне за последните две седмици. Инвеститорите са в очакване на решението за курса на паричната политика на Централната банка на Австралия, което ще бъде ясно утре.

Сред най-големите губещи на борсата в Токио се оказа Fast Retailing, чиито акции поевтиняха с 1%.

Хранителната и химична компания Ajinomoto увеличи с 1,6 пазарната си капитализация, след новините, че е предложила да закупи за 2,9 млрд. долара швейцарският производител на хранителни добавки Wild Flavors.

ЖП компаниите в Китай се радваха на засилен интерес днес. Акциите на CSR и China CNR поскъпнаха с над 2%, а тези на Daqin Railway - с 1%.

В Австралия книжата на Fortescue Metals поевтиняха с повече от 4%, след като цената на медта отчете 3,5-месечно дъно. Акциите на BHP Billiton и Rio Tinto изгубиха по процент от стойността си.

В Южна Корея Книжата на Samsung Electronics и Posco поскъпнаха с 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още