IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите данни притиснаха индексите отвъд Океана*

Потребителските разходи са нараснали по-слабо от очакванията, но молбите за помощи при безработица са намалели

17:10 | 26.06.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

С понижения за основните индекси стартира търговията на Wall Street в четвъртък. Статистическите данни от най-силната икономика в света показаха, че през май потребителските разходи са нараснали с по-малък от очакваното темп, докато броят на безработните, потърсили обезщетения през изминалата седмица, е спаднал, пише CNBC. Тези новини диктуват инвеститорските настроения в първите часове на сесията.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,17% до 16 839,06 пункта. Широкият бенчмарк S&P 500 е надолу с 0,66% до 1 946,61 пункта. Технологичният Nasdaq Composite отписва 0,60% до 4 353,44 пункта.

През май потребителските разходи са нараснали само с 0,2%, след като останаха без изменение през април. Същевременно разполагаемите доходи са се покачили с 0,4%.

„Данните за молбите за помощи за безработица нямаше как да не се забележат, докато данните за разполагаемите доходи са в унисон с консенсуса“, коментира пред CNBC главният пазарен стратег на Wunderlich Securities Арт Хоугън. Броят на подадените молби спадна с 2 000 до 312 000 през изминалата седмица, съвпадайки с очакванията.

„Имаме календар за икономически данни, който не ни дава какъвто и да е катализатор“, заявява още анализаторът. Според него пазарът търси сламки, за които да се захване, от геополитическите събития, цените на златото и петрола и доходността по 10-годишните американски облигации.

Фючърсите върху златото поевтиянват с 5 долара до 1 317,6 долара за тройунция. Фючърсите върху суровия петрол се търгуват около 106 долара за барел, докато доходността по 10-годишните ДЦК е надолу с 2 пункта до 2,54%.

Днес президентът на Федералния резерв във Сейнт Луис Джеймс Булард каза, че инфлацията би трябвало да нарасне над 2% през 2015 г., което ще разпали дебата за това кога щатската централна банка ще повиши лихвените проценти.

„Фед ще трябва да изиграе картите си, за да задържи инфлацията“, сподели той в интервю за Fox Business Network, цитирано от MarketWatch. По негово виждане икономиката на САЩ изглежда доста добре на фона на факта, че безработицата спада по-бързо от очакваното. Булард „не вижда балони никъде в икономиката“, но отсече, че централната банка трябва да бъде бдителна.

Goldman Sachs Group повежда губещите в състава на Dow Jones Industrial Average. Акциите на банката са надолу с 0,94% до 116,79 долара за брой.

Акциите на Google поевтиняват с 0,80% до 574,02 долара след новините около компанията. Google се опитва да наложи Android като операционна система за цялото ежедневие на своите потребители. На годишната Google конференция за разработчици в Сан Франциско, Калифорния, бе представена новата мобилна операционна система Android Auto. Автомобилният интерфейс, който ще бъде предложен на пазара още в края на тази година, ще се превърне в основен конкурент на аналогичната система на Apple Car Play.

Книжата на алуминиевият производител Alcoa поскъпват с 1,79% до 14,81 долара. Компанията ще придобие британски производител на космически части за 2,85 млрд. долара.

Книжата на Winnebago поскъпват с 0,17% до 23,84 долара, след като производителят на каравани отчете най-високите си тримесечни приходи от 2005 г. насам.

ConAgra Foods реализира по-добри от очакваното тримесечни приходи. Новините се отразиха положително на цената на акциите, които са нагоре с 1,29% до 29,10 долара.

Капитализацията на Accenture спада с 2,78 на сто при 80,7 долара за ценна книга. Това се случва, въпреки че консултантската и аутсорсинг компания реализира по-добра от прогнозите нетна печалба за тримесечието.

* Информацията е актуална към 17 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Internet
преди 10 години
Краварите го закъсват все повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Internet
преди 10 години
Краварите го закъсват все повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още