IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акциите на малките компании в Китай се представят най-добре спрямо риска

Тези фирми доминират в секторите услуги, технологии и здравеопазване, които са основните двигатели на растежа

11:54 | 26.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Индивидуалните инвеститори притежават сериозен дял от откритите сметки на борсите в Шанхай и Шънджън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Индивидуалните инвеститори притежават сериозен дял от откритите сметки на борсите в Шанхай и Шънджън. Снимка: Ройтерс

Най-рисковите компании в Китай предоставят най-голяма сигурност за инвестиращите в акции, пише Bloomberg.

През последните четири години борсово търгуваният фонд E Fund ChiNext Price Index, който следи представянето на най-малките компании в страната, е реализирал най-високата, претеглена с риска, норма на възвръщаемост сред 23-те китайски борсово търгувани фонда, тъй като 67-процентовата печалба компенсира инвеститорите за поетия от тях риск от силната волатилност.

50-те малки първични публични предлагания (IPO) за този период скочиха средно със 151% спрямо загубата от 22% при големите сделки, сочат данни на Bloomberg.

Акциите на малките компании се представят по-добре от тези на големите, защото доминират в секторите услуги, технологии и здравеопазване. А именно те са ключовите двигатели за 9-трилионната икономика на Китай, на които политиците разчитат, за да се задвижи икономиката на фона на растящите доходи.

Големи компании от държавната Bank of China Ltd. до Jiangxi Copper Co. изгубиха своята привлекателност, след като премиерът Ли Къцян се стреми да намали правителствените разходи, довели до пренасищане в икономиката и до натрупване на дълг, който е почти два пъти размера на БВП.

В началото на годината мениджърите в Китай увеличиха дела на своите вложения в акции на малки компании до 33,3% от 31,6%, докато намалиха този на големите компании в портфейлите си от 24,4% до 24%. IPO-тата на по-малките компании са предпочитани от индивидуалните инвеститори, на които се падат 99% от откритите сметки на борсата в Шънджън и 80% от тези на борсата в Шанхай.

От дебюта на доставчика на онлайн видеа и производител на смарт телевизори Leshi Internet Information & Technology (Beijing) Co. през юли 2010 г. до днес акциите му са поскъпнали 12 пъти. От листването си на 28 януари производителят на материали за дрехи Geron Co. е увеличил пазарната си капитализация с 263% спрямо дебюта си за 39 млн. долара.

Най-голямото IPO в Китай от началото на годината – това на Shaanxi Coal Industry Co. - е добавило само 3% към стойността на акциите на дружеството, което само преди пет месеца продаде акции за 4 млрд. юана.

Днес имаше силен интерес към първите IPО-та в Китай за последните 4 месеца. Акциите и на трите листнати компании поскъпнаха до законово определения максимум от 44%.

Акциите на малките компании обаче са уязвими на спадове, тъй като инвеститорите поглеждат към IPO-тата основно в първи ден от търговията. ChiNext се срина с 13% от своя връх, достигнат на 17 февруари, спрямо отстъплението от 5,2% за борсовия индекс Shanghai Composite.

Китайските държавни компании, които се възползваха от евтиния кредит и монополни позиции в продължение на години, се изправят пред не чак толкова светло бъдеще, след като през ноември лидерите на Комунистическата партия обещаха, че ще дадат на пазарните сили по-голяма роля в икономиката. През януари централната банка съобщи, че ще подкрепя развитието на технологичните компании и ще позволи създаването на по-малки банки, които да оказват подкрепа на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още