IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси затвориха със смесени резултати

Инвеститорският апетит за риск бе подложен на троен натиск от събитията в Ирак, Украйна и Аржентина

11:55 | 17.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските борси затвориха със смесени резултати

Разнопосочно представяне на водещите борси беляза търговия на азиатския континент във вторник. Настроенията бяха смесени, след като апетитът за риск бе подложен на троен натиск от събитията в Ирак, Украйна и Аржентина.

САЩ ще разположат до около 275 военни в Ирак, за да окажат подкрепа на американските представители в страната и на своето посолство в Багдад, след като сунитски джихадисти установиха контрол над северни и западни райони и настъпват към столицата, предава Ройтерс.

"Тези сили ще бъдат разположени за защита на американски интереси и собственост, ако е необходимо, и са екипирани за бойни действия", посочи президентът Барак Обама в уведомление до Конгреса.

По думите му контингентът "ще остане в Ирак, докато ситуацията в областта на сигурността стане такава, че той повече не е необходим".

Междувременно Русия спря газовите доставки за Украйна, след като двете страни не успяха да постигнат съгласие по схемата за плащане.

Загрижеността за Аржентина също повлия на пазарните нагласи. В понеделник Върховният съд на САЩ съобщи, че няма да разглежда жалба срещу кредиторите на южноамериканската страна. Това означава, че Буенос Айрес е изправен пред възможен дефолт, ако не изплати 1,3 млрд. долара на заемодателите си до 30 юни.

Японският бенчмарк Nikkei 225 добави 0,29% до 14 975,97 пункта, след като инвеститорите приветстваха плана за икономически реформи на правителството на Шиндзо Абе, представен по-рано в понеделник.

Книжата на Itochu поскъпнаха с 2,6%, след като вестник Nikkei съобщи, че дружеството планира обратно изкупуване на част от акциите си.

Компанията за недвижими имоти Mitsui Fudosan добави 4,7% след силното търсене на първата си емисия акции от три десетилетия насам, която бе пусната с цел набиране на допълнителен капитал.

В Китай Shanghai Composite изтри 0,92% до 2 066,70 пункта. Представените по-рано данни показаха, че преките чуждестранни инвестиции в Поднебесната империя са отстъпили до 16-месечно дъно през май, което повлия на инвеститорските нагласи.

Industrial Bank поевтиня с 1,5 на сто, докато капитализациите на China Merchants Bank и China Minsheng Banking се свиха с по 0,7 на сто въпреки плана на централната банка да увеличи кредитирането за малкия бизнес.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 се сви с 0,22% до 5 400,67 пункта след представянето на протокола от последното заседание на Австралийската централна банка от юни. Институцията запази нерестриктивната си позиция по отношение на по-ниските лихвени проценти.

Цената на желязната руда удари най-ниското си ниво от 2012 г., търгувайки се за 89 щатски долара на тон, което натежа върху представянето на добивните дружества. Fortescue Metals изтри 3 на сто, докато при Rio Tinto спадът надхвърли 1 на сто.

Южнокорейските акции продължиха покачването си във втора поредна сесия, като KOSPI се разшири с 0,40 на сто до 2 001,55 пункта.

Капитализацията на LG Display отскочи с 3 на сто, докато LG Electronics добави над 1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още