IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Колебливо представяне за борсите в Азия

Търговията на континента бе повластна на конфликта в Ирак и на предстоящото заседание на Федералния резерв на САЩ

11:19 | 16.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Колебливо представяне за борсите в Азия

Азиатските акции затвориха първата търговията за седмицата с разнопосочни резултати след ескалацията на насилието в Ирак.

Иракските сили подготвят контраофанзива, като укрепиха отбраната на Багдад след светкавичното нападение на джихадистите от радикалната групировка Ислямска държава в Ирак и Левант, които превзеха втория по големина град в Ирак – Мосул, и неговата провинция Ниневия, град Тикрит и други райони на провинция Салах ад Дин.

Това накара Иран да изрази готовност да помогне на Багдад да даде отпор на сегашната джихадистка офанзива, но без да се намесва на територията на тази страна. Иранските власти на няколко пъти опровергаха съобщения в медиите, че в Ирак има ирански части.

Търговията на азиатския континент бе повластна също така на предстоящото в сряда заседание на Федералния резерв на САЩ.

"Тази седмица е, съвсем буквално, концентрирана върху заседанието на Федералната комисия по отворения пазар (FOMC). Срещата ще бъде оцветена от резкия контраст между облекченията на Европейската централна банка и покачващите се по-рано от очакваното разходи за кредитиране във Великобритания", каза пред CNBC Вишну Варатан, старши икономист в Mizuho.

Японският бенчмарк Nikkei 225 изтри 1,09% до 14 933,29 пункта. Натиск оказа засилването на йената, която се търгуваше под 102 за долар.

Капитализацията на Mitsubishi Heavy Industries спадна с близо 4 на сто след информацията, че компанията ще направи съвместна оферта със Siemens за френското енергийно дружество Alstom.

В Китай Shanghai Composite нарасна с 0,74 на сто до 2 085,98 пункта. Настроенията бяха подсилени, след като премиерът Ли Къцян заяви в понеделник, че Пекин е уверен в достигането на целевия ръст от 7,5% през тази година.

Акциите на енергийните компании поскъпнаха, след като президентът Си Дзинпин посочи, че страната се нуждае от революция в начина, по който произвежда и потребява енергия. PetroChina добави 1 на сто, докато Sinopec се разшири с 1,6%.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 нарасна с 0,13% до 5 412,31 пункта след едномесечното дъно в петък. Добивните дружества отчетоха смесени резултати, след като цената на желязната руда продължи да спада, търгувайки се за малко над 90 долара за тон. BHP Billiton затвори със спад от 1 на сто, докато Atlas Iron изтри над 4 на сто.

В Южна Корея бенчмаркът KOSPI добави 0,14% до 1 993,59 пункта след най-силния си еднодневен спад в последните два месеца в петък.

Телекомите бяха в центъра на вниманието след новината, че властите в Сеул и Европейския съюз се очаква да обявят споразумение за 5G мрежи според информация на The Wall Street Journal. SK Telecom добави 1 на сто, докато LG U+ се разшири с повече от 2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 16.06.14 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още