IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай одобри намаляването на задължителните резерви на три банки

Премиерът Ли Къцян изрази увереност, че страната ще изпълни целта си за икономически растеж от 7,5% през тази година

11:39 | 16.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай одобри намаляването на задължителните резерви на три банки

Китайската централна банка намали изискванията за задължителните минимални резерви на три търговски банки с цел да насърчи икономическия растеж в страната без да прибягва до по-мащабни стимули, пише Bloomberg.

Централната банка одобри понижаване от половин процентен пункт на задължителните минимални резерви на Industrial Bank, Minsheng Bank и Merchants Bank, обявиха официални лица. 

Ходът на централната банка е продиктуван от перспективата пред растежа на икономиката, който се очаква през тази година да бъде най-слабият от 1990 г. насам. От друга страна тя избягва прилагането на по-широкообхватни мерки, за да се застрахова от влошаването на кредитния риск, който беше достатъчно завишен по време на и след финансовата криза.

„Това е допълнителен знак, че неутралната парична политика води до облекчаване, като в същото време показва, че централната банка все още не е готова да изпрати силен сигнал за политика на облекчаване чрез по-агресивни мерки“, коментира старши икономистът на Citigroup Шуан Дин.

Трите банки имаха общо 7 трлн. юана депозити в края на 2013 г., което означава, че понижаване на изискванията от половин процентен пункт ще освободи около 35 млрд. юана от тях, които ще бъдат използвани за кредитиране на малкия и микро бизнеса, както и земеделието, според политиката на централната банка.

„От една страна това е положително за растежа, но от друга включването в списъка с по-ниски изисквания на големи частни банки намалява възможността за широкообхватни действия, а това е ключов сигнал“, коментира старши икономистът в Credit Agricole Дариуш Ковалчук.

Очакванията за китайския икономически растеж през тази година са той да се забави до 7,3%. Премиерът на страната Ли Къцян обаче изрази увереността си, че страната ще изпълни целта си за растеж от 7,5 на сто, като посочи, че правителството е готово да се намеси, ако е необходимо, съобщава CNBC.

„Китайската икономика трябва да расте с един добър темп, който се очаква да е около 7,5% през тази година. Това е по-бавно от преди, но е съвсем нормално и в реда на нещата“, каза той за лондонския вестник The Times в понеделник.

„Въпреки значителния натиск върху нея, икономиката се движи по стабилен курс. Ние ще продължим да правим предварителни и умерени промени, ако е необходимо. Подготвени сме за обезвреждането на редица рискове и сме уверени, че ще достигнем тазгодишната си цел“, казва още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още