IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Водещите индекси в Азия изпратиха петъчната сесия в различни посоки

Пазарните участници реагираха на икономическите новини от Китай и Япония

12:13 | 13.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В различни посоки затвориха водещите индекси на борсите в Азия на фона на насилието в Ирак и сигналите за възстановяването на икономическата активност в Китай, пише CNBC.

Японският основен индекс Nikkei 225 нарасна с 0,83% до 15 097,84 пункта. В Китай Shanghai Composite записа ръст от 0,93% до 2 070,72 пункта. Южнокорейският KOSPI се смъкна с 1,03 на сто до 1 990,85 пункта.

Хонконгският Hang Seng напредна с 0,62% до 23 3319,17 пункта. Австралийският водещ борсов измерител S&P/ASX 200 спадна с 0,44% до 5 405,05 пункта.

Инвеститорите бяха заляти от икономическите данни от Китай. Продажбите на дребно скочиха с 12,5% на годишна база през май, задминавайки анализаторските прогнози за ръст от 12,1 на сто. Индустриалното производство се ускори с 8,8% спрямо година по-рано. Инвестициите в дълготрайни активи се покачиха със 17,2% на годишна база за периода януари-май.

Американският президент Барак Обама предупреди за възможна военна намеса в Ирак, тъй като бунтовниците напредват бързо из страната и установиха контрол над градовете Киркук и Мосул.

Японският борсов индекс Nikkei 225 изплува от двуседмичното дъно, отчетено по-рано през сесията, след като премиерът Шиндзо Абе съобщи, че правителството ще понижи корпоративния данък под 30% в следващите няколко години. Първо намаляване на ставката се очаква догодина.

Освен това Японската централна банка запази курса на паричната си политика, което е сигнал, че страната може да постигне заложената цел за инфлацията без допълнителни стимули. Същевременно японското Министерство на икономиката, търговията и индустрията отчете, че индустриалното производство през април е намаляло с 2,8% на месечна, но се е увеличило с 3,8% на годишна база.

Печелившите поведоха Nisshin Steel с ръст в цената на книжата от 7,5 на сто, докато акциите на Japan Steel Works и Pacific Metals поскъпнаха с почти 4%.

В Китай акциите на финансовите компании се радваха на завиден интерес. В четвъртък централната банка обяви, че търговските банки са раздали 140 млрд. долара под формата на кредити през май – доста повече от пазарните очаквания и спрямо април.

Капитализацията си с по 1,4% разшириха Bank of China и China Merchants Bank, а Shanghai Pudong Bank - с 2%.

Австралийският борсов измерител S&P/ASX 200 спадна до 3,5-седмично дъно и изпрати седмицата с понижение от 1%.

Добивните компании изгубиха от капитализацията си, след като цената на желязната руда падна още до 92 долара за тон, а никелът поевтиня до 2-месечно дъно. Fortescue Metals изтри 6 процента, а Rio Tinto и BHP Billiton – по 2% от стойността на акциите.

Компаниите, добиващи и обработващи злато, се радваха на инвеститорския интерес в Австралия, тъй като благородният метал поскъпна. Акциите на Alacer Gold поскъпнаха с почти 8%, а тези на Endeavor Mining и Kingsgate Consolidated – с по 5% всяка.

Южнокорейските акции претърпяха най-лошото си представяне за последните седем седмици, след като бяха подложени на сериозни чуждестранни разпродажби. Пазарните участници реагираха и на новините, че износът през май е спаднал с 1% на годишна база спрямо първоначалните данни за понижение от 0,9%.

Samsung Electronics сви капитализацията си с 3%, а производителят на стомана Posco – с 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още