IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония с първи "туристически излишък" в последните 44 години

През април съвкупните японски приходи, свързани с туризма, превишиха разходите със 17,7 млрд. йени

10:30 | 10.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония с първи "туристически излишък" в последните 44 години

Последният път, когато чужди туристи похарчиха повече пари в Япония, отколкото японските в чужбина, основната тема в обществото бе кацането на Луната на митичния Apollo 11. Осака бе домакин на първото Световно изложение в Азия. Един щатски долар пък купуваше 3,5 пъти повече йени спрямо сега.

44 години по-късно известната със силния експорт на туристи Япония постигна първия си "излишък в туризма" – поредното доказателство за трансформацията на икономиките в Азия. Страната на изгряващото слънце успя да превърне скъпите си градове в достъпни дестинации за много хора от средната класа – китайци, тайландци, индонезийци и други, пише Financial Times.

Cъвкупните приходи на Япония от туризъм са превишили разходите със 17,7 млрд. йени (172 млн. долара) през април според данните на Министеството на финансите. "Излишъкът" е рекорден в историята на страната и първи от  юли 1970 г. насам.

Туризмът успя да спомогне за отскока на японската икономика, дори и след като износа на промишлени стоки – традиционният източник на мощ за страната, отстъпи в отговор на по-лекия от прогнозираното спад на йената.

Япония е привлякла повече туристи от Европа и Северна Америка. Въпреки това обаче основният човекопоток продължава да идва от Азия. Последните данни за броя на туристите от февруари показаха почти удвояване на посетителите от Тайланд в сравнение със същия месец на 2013 г. Ръстове от 50-60 на сто пък бяха отчетени при посещенията от Индонезия, Филипините и Виетнам.

Въпреки традиционния след Втората световна война политически раздор между Токио и Пекин, броят на китайските туристи е набъбнал със 140 на сто. За последно напрежението по оста се засили в края на 2012 г., когато Toкио закупи група от спорни острови от частен собственик.

Туризмът се разглежда като важна нова област за икономическия растеж в Япония, след като правителството си постави за цел удвояването на броя на посещенията до 20 млн. Очаква се апогеят да дойде през 2020 г., когато Токио ще бъде домакин на Летните олимпийски игри.

Ревизираните данни за брутния вътрешен продукт, представени по-рано тази седмица, покахаза, че японската икономика е нараснала с годишния темп от 6,7 на сто през тримесечието до март. Възходящата корекция спрямо отчетените по-рано 5,9 на сто се дължи на засилването на бизнес инвестициите.

Растежът първото тримесечие бе подпомогнат от разширяването на потребителските разходи в навечерието на покачването на налога върху продажбите от 1 април. Ставката бе повишена от 5 на сто до 8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още