IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Смесено представяне за азиатските акции

Данните за китайското производство потвърдиха, че икономиката се стабилизира, но е рано да се каже, че дъното е било ударено, коментира икономист

11:57 | 03.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Смесено представяне за азиатските акции

Смесено представяне беляза търговията в Азия във вторник след ключови данни от Китай и заседанията на централните банки в Австралия и Индия.

Изготвяният от HSBC индекс на мениджърите по доставките в Китай достигна 49,4 пункта през май, което е спад от предварителните 49,7 пункта. През април бе постигнато ниво от 48,1 пункта. В същото време активността в сектора на услугите в страната нарасна до 6-месечен връх през май.

"Окончателните данни за производството през май потвърдиха, че икономиката се стабилизира, но все още е твърде рано да се каже, че дъното е било ударено, особено в светлината на по-слабия имотен сектор... Очакваме както паричната, така и фискалната политика да бъдат разхлабени постепенно през следващите месеци", коментира Хонбин Чу, главен икономист за Азия в HSBC.

Централната банка на Австралия остави без промяна основната лихва от 2,5%, каквито бяха и очакванията на икономистите. Институцията не е коригирала ставката от август миналата година.

Гуверньорът на банката Глен Стивънс повтори, че е нужен известен период на лихвена стабилност, за да се съживи търсенето в икономиката на фона на охлаждащия се добивен сектор. Също така от институцията изтъкнаха, че курсът на австралийския долар продължава да бъде на исторически високи нива.

След решението основният борсов измерител в страната – индексът S&P/ASX 200, отстъпи с 0,70% до 5 479,70 пункта.

В Индия централната банка също остави без изменение основния си лихвен процент – на ниво от 8 на сто. Решението дойде, след като потребителската инфлация продължи да бъде много висока, ускорявайки се до 8,59% през април.

На фона на покачващите се цени корекцията на лихвените нива изисква внимателен прочит на ситуацията. Високата инфлация подкопава покупателната способност на милиони много бедни индийци и блокира перспективите за растеж на новите работни места в страната, в която милиони млади хора навлизат на пазара на труда всяка година.

Водещият индийски индекс Sensex ce разшири с 0,82% до 24 887,68 пункта.

Японските акции, част от индекса Nikkei 225, се повишиха с 0,66% до 15 034,25 пункта, достигайки нов двумесечен връх за втора поредна сесия.

Във фокуса бяха коментарите на гуверньора на Японската централна банка Харухико Курода. По думите му говоренето на толкова ранен етап за конкретни планове за излизане от количествените улеснения рискува да обърка пазарите. По този начин той намекна, че волатилността на пазара, на която станахме свидетели през май миналата година, е била предизвикана от сигналите на Федералния резерв на САЩ за изтъняване на мащабните покупки на активи.

"Ще трябва да обсъдим плановете за излизане от програмата, когато целевата ни инфлация от 2 на сто бъде постигната по стабилен начин. Твърде рано е обаче да се обсъждат детайлите в момента", отбеляза Курода, според когото целта за инфлацията е постигната наполовина.

Китайският бенчмарк Shanghai Composite изтри 0,04% до 2 038,31 пункта. Лекият спад дойде, след като в понеделник търговията остана затворена заради Фестивала на драконовите лодки.

Междувременно в Хонконг Hang Seng нарасна с 0,79% до 6-месечния връх от 23 264,48 пункта.

В Южна Корея KOSPI докосна едноседмично дъно от 1 990 пункта по-рано през сесията, за да затвори все пак с ръст от 0,33% до 2 008,56 пункта.

Данните показаха, че годишната инфлация се е ускорила до 19-месечен връх през май, което подкрепи очакванията за възможно покачване на лихвените нива по-късно през годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още