IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на европейските компании към Китай намалява

Сред причините са растящите трудови разходи, забяващата се икономика и неспазването на законите

12:16 | 29.05.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доверието на европейските компании към Китай намалява

За европейските компании, развиващи дейност в Китай, пазарът на Поднебесната империя е все по-малко привлекателен, пише Wall Street Journal. Причината е в растящите трудови разходи, забавящият се икономически растеж и неспазването на законите в страната, посочва Търговската камара на Европейския съюз (ЕС) в Китай.

Други фактори, отразяващи се негативно на бизнес климата в Китай, включват затруднения при привличането и задържането на персонал, пречки за навлизане на пазара и „своеволно прилагане на законодателството“, според допитване измежду 552 европейски компании, опериращи в Китай.

„Забавянето на икономиката е от голямо значение за европейските фирми в Китай“, заяви председателят на Търговската камара на ЕС Йорг Вутке. „Китай все още е важен за международните компании, но не колкото беше преди няколко години“, добави той.

Въпреки обещанията на Пекин да предприеме широкообхватни реформи, едва 53% от анкетираните компании очакват промените да бъдат приложени по смислен начин. „Очертава се нова, трезва среда, в която се настанява чувството на песимизъм относно бъдещето“, се казва в доклада.

Някои европейски компании дори изглежда напускат пазара или обмислят да го направят. Втората най-голяма икономика в света си остава пазар от първостепенна важност, но много фирми казват, че намаляват инвестиционните си планове. Само една на пет фирми определя Китай като най-предпочитана дестинация за своите инвестиции, като според миналогодишно проучване това съотношение е било 1:3.

57% от компаниите имат намерения да разширят дейността си в Китай в краткосрочен план, спрямо 86% през 2013 г., като новодошлите фирми са по-оптимистични от по-дълго установените, сочи проучването.

Малко от проблемите пред европейския бизнес са нови, но те стават все по-очевидни и задълбочени, признава Търговската камара. „Бизнесът в Китай вече е затруднен и ще става все по-затруднен. Европейските компании се чудят дали добрите времена там вече са отминали“, се казва в доклада към изследването.

По-добро трудово законодателство най-много би благоприятствало бъдещото представяне на китайската икономика, смятат анкетираните фирми. Законите сами по себе си добри, но проблемът е в прилагането им. „Европейските компании надничат зад оградата, за да видят какви възможности предлагат съседите на Китай“, се посочва в доклада.

Изследването беше направено след като Търговската палата на САЩ публикува такова по-рано през годината, като спадът на доверието сред американските предприемачи беше по-лек. 73% от американските компании възнамеряват да увеличат инвестициите си в Китай през следващата година, но и това е доста сериозен спад спрямо 2013 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
И като намалява, какво ще стане? Даймлер ще си закрие завода в Китай, или европейските компании ще върнат заводите си в Европа? Могат да ги пратят в Африка - там все още са навити да работят за хляб и вода, защото къщи не им трябват - могат да спят и под небето.А, грешка - има такова място и в Европа - България и Румъния. Тук ще си пренесат европейските компании производствата от Китай... хахаха!Никакво доверие не намалява, ами американците започват войната и срещу Китай в последен опит да си спасят горящия ***. Опитите да сблъскат или поне да не допуснат съюза м/у Русия и Китай се провалиха и сега вече се водят военни действия, като начало - с Китай леки проучвателни престрелки. По Русия вече се води мощна артилерийска подготовка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Това прилича на реципрочен отговор срещу сключения нов договор с Газпром.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
Internet
преди 10 години
Явно ЦРУ заповяда на компаниите да не вярват много-много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още