IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разнопосочен финал за водещите индекси в Азия

На инвеститорското настроение повлия спадащата доходност по облигациите и евентуалната корекция на данните за БВП на САЩ

11:36 | 29.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Разнопосочен финал за водещите индекси в Азия

В различни посоки затвориха водещите борсови измерители в Азия. На инвеститорското настроение повлияха спадащата доходност по облигациите в световен мащаб и въпросителните около икономическия растеж на САЩ, пише CNBC.

Втората оценка за брутния вътрешен продукт (БВП) на най-голямата икономика в света през първото тримесечие ще бъде публикувана в 15:30 часа българско време днес.

„Очакванията са, че БВП на САЩ ще бъде ревизиран надолу (от първоначалната оценка за ръст от 0,1% - бел. ред.) и ще попадне на отрицателна територия. Ако все пак ревизията е положителна, тогава може би ще видим и покачване на долара, който остава потиснат“, коментира за CNBC пазарният стратег в IG Стан Шаму.

Основният индекс на Токийската фондова борса Nikkei 225 е почти без изменение, покачвайки се с 0,07% до 14 681,72 пункта днес. В Китай Shanghai Composite отстъпи с 0,47% до 2 040,59 пункта. Хонконгският Hang Seng е надолу с 0,37% до 22 995,06 пункта.

В Австралия S&P/ASX 200 се понижи с 0,14 на сто до 5 519,47 пункта. Южнокорейският KOSPI изостана с 0,24% до 2 012,26 пункта. Индийският SENSEX финишира със спад от 0,88% до 24 339,17 пункта заради негативните сигнали от останалата част на континента.

Филипинският основен индекс PSEi изтри 1,64 на сто от стойността си до 6 676,67 пункта. През първото тримесечие на 2014 г. икономическият растеж в страната се е забавил до 5,7% на годишна база, разминавайки се с очакванията за ръст от 6,4%.

Японските акции съумяха да заличат първоначалните загуби и да финишират на нов 7-седмичен връх за четвърта поредна сесия. По този начин Nikkei 225 регистрира шестото си поредно повишение.

През април продажбите на дребно в Страната на изгряващото слънце се понижиха с 4,4% на годишна база, отчитайки най-големия спад от малко над 3 години.

Цените на акциите на търговците на дребно се движеха в различни посоки. Тези на Aeon поевтиняха с 0,8 на сто, а тези на Takashimaya – поскъпнаха с процент.

Индексите в континентална Азия навлязоха на негативна територия в последния час на търговията, отстъпвайки с 0,5%, след като вчера Shanghai Composite затвори на нов двуседмичен връх,а Hang Seng отбеляза нов 7-седмичен връх по-рано през сесията.

Книжата на компаниите в сектора на здравеопазването привлякоха инвеститорите, след като правителството разреши на повече частни капитали да проникнат в здравната система. Цените на акциите на Jiangsu Hengrui Medicine и Shanghai Fosun Pharmaceutical скочиха, съответно – с 2% и 1%.

Австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 слезе от едномесечния връх. Индексът заличи загубите след ревизираните в посока нагоре данни за фирмените инвестиции за миналата година.

Atlas Iron и Mount Gibson изгубиха над 4% от капитализациите си, след като цената на желязната руда слезе до 20-месечно дъно.

Поевтиняването на златото се отрази негативно на книжата на Evolution Mining, които поевтиняха с 2,5%.

Акциите на Toll Holdings добавиха 5% към стойността си. Компанията обяви, че ще извърши промени в бизнес и управленската си структура.

В Южна Корея пазарните участници се фокусираха върху данните за текущата сметка. Икономиката е реализирала рекорден излишък, въпреки че износът се сви с 3,7% на месечна база.

Книжата на LG Electronics и Samsung Electronics поскъпнаха, сътоветно с 3,5% и 1,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още