IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Смесено представяне за азиатските акции

Японският Nikkei 225 затвори при нов 7-седмичен връх

11:48 | 27.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Смесено представяне за азиатските акции

Водещите фондови пазари в Азия приключиха търговията във вторник без да намерят единна посока, след като инвеститорите реагираха на последното покачване на напрежението в Южнокитайско море и перспективата за по-нататъшно смекчаване на паричната политика в Европа.

Рано във вторник Ройтерс съобщи, че ръководителят на бреговата охрана на Виетнам е обвинил Китай за потъването на още един от своите риболовни кораби в спорните води на Южнокитайско море. За момента властите в Пекин не са направили коментар по темата.

В същото време очакванията за намаление на лихвите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) се повишиха, след като президент Марио Драги заяви в реч в понеделник, че централната банка трябва да се подготви да предприема действия, ако рисковете, породени от ниската инфлация, се засилят.

Японските акции в индекса на Nikkei 225 затвориха при нов 7-седмичен връх от 14 636,52 пункта, разширявайки се с 0,23%. Тласъкът дойде, след като йената се търгуваше в близост до едноседмично дъно спрямо долара.

Sony завърши с ръст от 0,1 на сто след покачването от 1 на сто по-рано през сесията. Японският производител на потребителска електроника е сключил сделка с китайския държавен концерн Shanghai Oriental Pearl Group, за да произвежда и продава своята конзола Playstation в Китай.

Капитализацията на Fuji Heavy Industries се разшири с 1 на сто, след като вестник Nikkei съобщи, че производителят на автомобили Subaru очаква да постигне по-добър от очакваното финансов средносрочен резултат.

Новината, че Китай опростява процедурите за изпълнение на инвестиционни проекти не бе в състояние да повиши настроенията в Китай и Хонконг. Shanghai Composite спадна с 0,34% до 2 034,56 пункта, докато Hang Seng изтри 0,17% до 22 925,06 пункта.

Известна подкрепа намериха дружествата от имотния сектор. Капитализациите на Vanke и Poly Real Estate нараснаха с по 1 на сто.

В Австралия бенчмаркът S&P/ASX 200 изгуби скромните 0,02% до 5 511,70 пункта след спада на потребителското доверие от 1,1% през седмицата, която приключи на 25 май. Причината бе новият федерален бюджет, прокаран от правителството.

Книжата на Treasury Wine Estates спаднаха с 1 на сто след пропадането на оценяваната на 3,05 млрд. долара сделка с Kohlberg Kravis Roberts.

В Южна Корея KOSPI спадна до двуседмично дъно, разширявайки загубите си във втора поредна сесия. По-рано през деня индексът на потребителските настроения на Южнокорейската централна банка спадна до 8-месечно дъно през май.

Слабо представяне отчетоха автомобилопроизводителите, като Hyundai Motor и Kia Motors отстъпиха с по над 2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още