IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай обвини McKinsey и Boston Consulting Group в корпоративен шпионаж

Решението на Поднебесната империя идва на фона на последния хакерски скандал между Пекин и Вашингтон

21:35 | 26.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Китай обвини McKinsey и Boston Consulting Group в корпоративен шпионаж

Китайските власти са наредили на държавните компании да блокират двустранната си дейност с McKinsey & Company, Boston Consulting Group (BCG) и други американски консултантски компании, обвинявайки ги в корпоративен шпионаж.

Основните обвинения към водещите консултантски дружества в света са насочени към шпионаж в полза на Вашингтон. До информацията достигна Financial Times, базирайки се на отчет на политически съветник в ръководството на Китайската народна република.

"Висшето ръководство на страната предложи да се създаде група от китайски консултантски фирми, които ще са в състояние да върнат контрола върху вътрешния пазар в Китай. Ние трябва да направим това, защото чужденците вече използват техните консултантски компании, за да научават тайните на нашите публични дружества", се посочва в цитирания от изданието документ.

Китайският пазар представлява особен интерес за редица бележити международни консултантски фирми, като McKinsey, BCG, Bain & Company и други. Основната притегателна сила е нарастващия обем и потенциалните перспективи.

Много експерти отбелязват, че решението на Китай идва на фона на последния скандал между Пекин и Вашингтон. В средата на май американските власти обвиниха пет китайски хакери от Китай в кражба на търговски тайни от Alcoa, Allegheny Technologies, United States Steel Corp, Westinghouse Electric, както и няколко други компании.

Американските власти посочиха, че хакерите участват в кибер шпионаж, финансиран от правителството в Поднебесната империя. Китай очаквано отхвърли обвиненията, като местните медии обвиниха Щатите във "фабрикуване на обвинения".

В допълнение към отказа да работи с американски консултантски компании Пекин също така обяви, че всички високотехнологични продукти на чуждестранни компании ще бъдат подложени на контрол с цел гарантиране на безопасността. Фокусът ще е насочен към IT-продуктите, които се използват в телекомуникациите, финансите, енергетиката и редица други важни сектори на китайската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още