IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Положително представяне за борсите в Азия

Преобладаващите ръстове на континента дойдоха след серията ключови политически събития през уикенда

15:54 | 26.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Положително представяне за борсите в Азия

Положително представяне беляза първата за седмицата сесия на азиатския континент след рекорда на S&P 500 в петък и решителната победа на милиардера Петро Порошенко в президентските избори в Украйна.

Oсновен фокус през уикенда заеха политическите събития. В Украйна милиардерът Петро Порошенко печели първия тур на президентските избори, сочат данни от екзит половете.

Прозападният бизнесмен, известен като Шоколадовият бос, печели малко над 55% от гласовете на избирателите. Той изпревари значително бившия премиер Юлия Тимошенко, която печели около 12,9% от гласовете. Ако резултатът на Порошенко от над 50% бъде официално потвърден, той ще бъде избран за президент още на първия тур.

Японският бенчмарк Nikkei 225 приключи търговията на 7-седмичен връх след ръст от 0,97% до 14 602,52 пункта. Отслабването на йената над 102 за долар за първи път от повече от седмица подкрепи книжата на износителите.

Сред най-печелившите бяха Nikon – с ръст от над 4 на сто, Sony – с покачване от над 3 на сто, и Sharp – с разширение от 2,6 на сто.

"Това е голяма седмица за Япония след протокола от последната среща на Японската централна банка днес, изявлението на Курода в сряда, продажбите на дребно в четвъртък и данните за инфлацията в петък. Тези събития заедно ще дадат добра оценка за това как страната се представя след покачването на данъка върху потреблението", коментира Стан Шаму, пазарен стратег в IG в бележка.

Китайският бенчмарк Shanghai Composite добави 0,34 на сто до 2 041,48 пункта, разширявайки се за втора поредна сесия. Hang Seng в Хонконг пък се сви минимално с 0,01% до 22 963,18 пункта.

Австралийските акции достигнаха едномесечен връх от 5 512,83 пункта, добавяйки 0,36%. Смесено представяне отчетоха добивните дружества, след като цената на желязната руда запази позиции под 100 долара на тон. Експертите от Credit Suisse дори предупредиха, че суровината може да поевтинее под 87 долара за тон до края на годината.

Капитализацията на Fortescue Metals се разшири с 1,1%, Rio Tinto добави 0,7%, докато при Mount Gibson бе отчетен спад от 1,3 на сто.

В Южна Корея KOSPI изгуби 0,34% до 2 010,35 пункта след загубата от 0,4 на сто на гиганта Samsung Electronics. Производителят на стомана Posco пък изтри 0,5 на сто след информацията, че обмисля продажба на дела си в Daewoo International.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още