IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговия в земя без деца

Една от характеристиките на японския демографски дебат е колко безразлични са самите японци по този въпрос

17:07 | 09.05.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хората над 65 години са над 25% от населението на Япония. <em><u>Снимка: Ройтерс</u></em></p>

Хората над 65 години са над 25% от населението на Япония. Снимка: Ройтерс

В противен случай Япония трябва да приема около 650 000 имигранти годишно, за да постигне такова нарастване на населението. На добър час и по този въпрос. Една от  характеристиките на японския демографски дебат е колко  безразлични са самите японци по този въпрос. Репортерите могат спокойно да намерят (възрастни) хора за интервю, които твърдят, че животът няма да бъде в действителност толкова лош. Няма да бъде толкова пренаселено, а доходът на глава от населението ще остане стабилен. Подтекстът е, че допускането на чужденци на архипелага ще направи прословутия подреден живот на страната доста по-хаотичен.

Ако това не предизвиква носталгия у господин Абе по не толкова далечното време, когато Транс-тихоокеанското партньорство (ТТП) беше с огромен потенциал в бъдеще, то би трябвало. Това многостранно търговско споразумение бе може би най-добрата възможност за Абе да смекчи икономическите последици от японската демографска катастрофа по един политически приятен начин, преди разговорите да спрат на фона на нарушенията на  Вашингтон и неотстъпчивостта на Токио.

Отчасти ТТП би могъл да се справи с проблема като повиши производителността в Япония. Ако населението намалява, то тогаваединственият начин да се поддържа икономически растеж е да се увеличи производителността на всеки останал работник. Горе-долу по такъв начин Япония постигна известен икономически растеж от 2000 до 2010 година, тъй като средният растеж на производителност от 0,8 % изпревари спада на населението от 0,3% и бе постигнат растеж от 0,6% (с отклоненията при  закръглянията), както отбеляза бившият ръководител на централната банка Масааки Ширакава през 2012 година.

С отварянето на Япония за по-голяма чуждестранна конкуренция, особено в сектора на услугите, ТТП щеше да увеличи значително ползата от продуктивността в тези дялове на  икономиката, които остават най-неефективни и които също така са  най-вероятната възможност за кариера при жените и възрастните работници.

В същото време повечето наблюдатели не обърнаха внимание на един елемент от ТТП: либерализацията в инвестирането, от което биха имали полза японските компании в останалите страни от ТТП.

Никола Смит от CLSA отбеляза, че ТТП ще отвори нови врати за  японските инвестиции в чужбина, като разясни защитата на интелектуалната собственост, намали протекциите за местните лидери на други пазари и улесни безмитния износ на стоки, произведени от японски заводи в трети страни.

В известен смисъл ТТП щеше да бъде форма на неимиграционна реформа на имиграционната реформа. Ако вносът на малайзийски или виетнамски работници за работа в Япония не е опция, то следващото най-добро нещо, което може да се направи е да се  улеснят японските компании да наемат тези работници някъде другаде. Тези работници биха подкрепили значително японците в самата Япония до толкова, че компаниите биха могли да връщат в страната печалбите си, за да плащат заплати и пенсии.

Нито една от тези ползи от ТТП нямаше да бъде истински заместител на действителна имиграционна реформа, от която Япония ще се нуждае, за да избегне пълен демографски срив. Ако имиграционната реформа не е политически възможна засега, Токио трябва да направи каквото може. Инвеститорите ще забележат, че Токио залага на това, което би трябвало да бъде една от по-лесните части от решението на най-неотложния дългосрочен проблем на Япония. 

БТА 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
kane
преди 10 години
привнесеният ни строй трябва да бъде наричан трап и тализъм, защото РБ пропада пезспирно 25г вече, но сякаш на никой не му прави впечетление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
kane
преди 10 години
Учудвам се че не става въпрос за България, а за Япония!Трагдита е у нас, не я търсете по светаТова да се превежда не е никаква журналистика......хората у нас са със прихика на държавата ни/или обратното може би е по-вярно/ Живеем с чуство на безраличие, безпомощност, безперспективност, подчиненост и безсилиеИначе а-у фашиза у нас процъфтява, за разлика от всичко останало Искам да прочета колко деца са родени в РБ и колко българчета от бъллгарски родители в чужбина за миналата годинаПропагандата "глобализъм", "сто", нато" и "европа без граници- ес" цели само асимилация на култури, езици, религии и мароди малки като нашияИ слепите го виждат вече, но политиците ни са "откъснати от народа и реалността" улисани в преследване на "светло бъдеще" за децата на внуците си...но в крайна сметка политиците представляват народа си...!?!..самоубиващ се вид ли е българина тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
studioaa
преди 10 години
Нацията няма да изчезне това е ясно, а само българският етност. Интересно ми е как официалната статистика хем подвърждава, че у нас живеят 2.2 милиона пенсионера, хем твърди, че всеки пети и нас е пенсионер, т.е страната има 11 млн. жители, нещо което е абсурдно. Реално в България всеки трети е пенсионер, а ако извадим малцинствата от сметката почти 40% от българите са пенсионери. А през 2050 очакваме само един на всеки 4 да е под 55г, а едва един на всеки 20 да е на възраст под 18г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Еми последният ще затвори вратата и така... Успешните народи се развиват и размножават, неуспешните залиняват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
studioaa
преди 10 години
Колкото и да пишете за ниската раждаемост в Япония у нас нещата са поне двойно по-зле, но явно има цензура по тези въпроси и медиите мълчат по въпроса. Според международните институции населението у нас е надценено с 500-600 хил. души, а това са основно млади хора имигрирали по света, но все още се водят, че живеят у нас. След като тези хора се изключат от сметката и се отчете реалната имиграция България е най-застарялата и най-бързо намаляваща нация в света. Раждаемостта на българския етнос е между 0.6-0.8 деца на жена и той се допи с 25/1000, а не със 8/1000 с колкото се топи нацията ни. Освен това около 38% от етническите българи у нас са пенсионери, а не около 25% колкото са в Япония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още