IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговия в земя без деца

Една от характеристиките на японския демографски дебат е колко безразлични са самите японци по този въпрос

17:07 | 09.05.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хората над 65 години са над 25% от населението на Япония. <em><u>Снимка: Ройтерс</u></em></p>

Хората над 65 години са над 25% от населението на Япония. Снимка: Ройтерс

Дискусиите за японската икономика обикновено се съсредоточават върху увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП), потребителското доверие, бизнес доверието,  безработицата, заплатите, инвестициите и подобни. Всички те са наистина полезни показатели, но ако искате насока за дългосрочните перспективи на страната, далеч по-важни статистическите данни бяха обявени неотдавна: броят на децата в Япония е спаднал за 33-та поредна година и сега е на най-ниското си равнище, откакто през 1950 година се води  такава статистика, пише Джоузеф Стърнберг в анализ за Wall Street Journal.

Младите хора на възраст между 0 и 15 години са само 12,8% от японското население, в САЩ делът е почти 20%. Хората над 65 години са над 25% от населението, което е рекордно равнище. 

Населението като цяло е намаляло през последното десетилетие. Списъкът с опасните последици от намаляването на населението е познат. По-малко деца днес означават по-малко работници утре, които да подкрепят неработещите млади и възрастни. По-малко  работници означават също така по-слаб растеж, особено за една вече развита икономика като Япония.

Нито едно от двете най-разпространени решения на този проблем не е задоволително. Увеличаването на дела на действително работещото трудоспособно население, особено като се повиши шокиращо ниският дял на работещи жените, ще помогне в  близко бъдеще. Ще помогне също повишаването на възрастта за пенсиониране и удивително здравите възрастни японци ще останат част от работната сила за по-дълго време.

Ефективността на двете мерки обаче е ограничена в дългосрочен план. И жените, и възрастните умират, така както ще се случи в крайна сметка със сегашната група от хора в  трудоспособна възраст. Последица от ниската раждаемост е, че  дори делът на работещите като част от трудоспособното население да достигне нереалните 100% в бъдеще, броят на японците, които работят, в крайна сметка все пак ще спадне под броя на работещите днес.

Имиграцията е очевидното решение, но същевременно е решение,което изглежда най-малко политически жизнеспособно. Едва през последните месеци правителството на премиера Шиндзо Абе се осмели да спомене пред пресата, че може би се изработва план,  който да позволява прием в страната на до 200 000 имигранти годишно. Това би спряло в по-малка или по-голяма степен намаляването на населението до средата на века, ако също така  японците бъдат убедени да повишат раждаемостта си до високото равнище от 2,07 деца на жена спрямо сегашните 1,39. Желая успех в това начинание, пише Стърнберг.

Последна актуализация: 01:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
kane
преди 10 години
привнесеният ни строй трябва да бъде наричан трап и тализъм, защото РБ пропада пезспирно 25г вече, но сякаш на никой не му прави впечетление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
kane
преди 10 години
Учудвам се че не става въпрос за България, а за Япония!Трагдита е у нас, не я търсете по светаТова да се превежда не е никаква журналистика......хората у нас са със прихика на държавата ни/или обратното може би е по-вярно/ Живеем с чуство на безраличие, безпомощност, безперспективност, подчиненост и безсилиеИначе а-у фашиза у нас процъфтява, за разлика от всичко останало Искам да прочета колко деца са родени в РБ и колко българчета от бъллгарски родители в чужбина за миналата годинаПропагандата "глобализъм", "сто", нато" и "европа без граници- ес" цели само асимилация на култури, езици, религии и мароди малки като нашияИ слепите го виждат вече, но политиците ни са "откъснати от народа и реалността" улисани в преследване на "светло бъдеще" за децата на внуците си...но в крайна сметка политиците представляват народа си...!?!..самоубиващ се вид ли е българина тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
studioaa
преди 10 години
Нацията няма да изчезне това е ясно, а само българският етност. Интересно ми е как официалната статистика хем подвърждава, че у нас живеят 2.2 милиона пенсионера, хем твърди, че всеки пети и нас е пенсионер, т.е страната има 11 млн. жители, нещо което е абсурдно. Реално в България всеки трети е пенсионер, а ако извадим малцинствата от сметката почти 40% от българите са пенсионери. А през 2050 очакваме само един на всеки 4 да е под 55г, а едва един на всеки 20 да е на възраст под 18г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Еми последният ще затвори вратата и така... Успешните народи се развиват и размножават, неуспешните залиняват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
studioaa
преди 10 години
Колкото и да пишете за ниската раждаемост в Япония у нас нещата са поне двойно по-зле, но явно има цензура по тези въпроси и медиите мълчат по въпроса. Според международните институции населението у нас е надценено с 500-600 хил. души, а това са основно млади хора имигрирали по света, но все още се водят, че живеят у нас. След като тези хора се изключат от сметката и се отчете реалната имиграция България е най-застарялата и най-бързо намаляваща нация в света. Раждаемостта на българския етнос е между 0.6-0.8 деца на жена и той се допи с 25/1000, а не със 8/1000 с колкото се топи нацията ни. Освен това около 38% от етническите българи у нас са пенсионери, а не около 25% колкото са в Япония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още