IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колебливостта властваше на пазарите в Азия

Единствено борсите в Сидни и Токио постигнаха ръстове в петъчната сесия

11:41 | 25.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Колебливостта властваше на пазарите в Азия

Под знака на колебливостта премина последната за седмицата търговска сесия на азиатския континент. Нотка позитивизъм що се отнася до големите борси имаше само от страна на Австралия и Япония, докато натискът от засилващото се напрежение около Украйна бе отразен в останалите пазари от региона.

Украинските сили отнеха живота на пет промосковски активисти в четвъртък, което предизвика опасения, че руските войски ще засилят натиска си върху източните територии на страната.

В Япония бенчмаркът Nikkei 225 отчете ръст от 0,17% до 14 429,26 пункта, след като отслабването на йената позволи на местните компании да възстановят част от загубите си от ранната търговия. Валутата се търгуваше приблизително при 102,33 йени спрямо зелените пари.

Потребителските цени в Токио през април се повишиха с най-силния си годишен темп от 22-години, след като японското правителство в крайна сметка реализира плана си да покачи данъка върху продажбите от 1 април.

Базисният индекс на потребителските цени, изключващ пазарните стойности на част от силно волатилните стоки, се повиши с годишния темп от 2,7% в района на столицата Токио. Ръстът за март в столицата бе 1%, а в цяла Япония - 1,3%.

Включвайки и силно волатилните стоки, мартенският индекс на потребителските цени за цяла Япония се ускори с 1,6% спрямо същия период на изминалата година. Темпът на растеж и тук бе рекорден, отбелязвайки най-силното си разширение от 2008 г. насам.

Финансовият министър Таро Асо заяви, че данните за март показват, че усилията на Япония да се отърси от дефлацията дават резултат.

Автопроизводителят Honda добави 1 на сто въпреки понижаването на прогнозната нетна печалба за текущата стопанска година. Компанията обяви, че очаква да спечели 595 млрд. йени (5,8 млрд. долара ) в сравнение с предходните прогнози за 700 млрд. йени.

След силно волатилна петъчна сесия китайските акции в крайна сметка се оцветиха в червено. Индексът Shanghai Composite изтри точни 1% до 2 036,52 пункта.

В светлината на прожекторите бяха местните кредитори. China Minsheng Banking изтри 0,4 на сто, докато China Construction Bank и Agricultural Bank of China се разшириха съответно с 0,5 на сто и 0,4%.

Най-големият губещ за деня бе Kweichou Moutai със загуба от близо 6 на сто след публикуване на най-слабия си тримесечен отчет в историята на фона на правителствените репресии върху сектора.

Южнокорейският борсов измерител KОSPI завърши седмицата при най-ниското си ниво от 28 март след поредицата от колебливи корпоративни отчети. Бенчмаркът се смъкна с 1,34% до 1 971,66 пункта.

Книжата на Hyundai Motor поевтиняха с 2,5 на сто след отчитане на по-малка от очакваното тримесечна печалба поради засилването на корейския вон.

Korea Electric Power се срина с 4% след спада от 40,1% на оперативната печалба за първото тримесечие на 2014 г.

Същевременно в Австралия индексът S&P/ASX 200 отчете леко разширение от 0,24% до 5 531 пункта.

Още от пазарни новини от Азия вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още