IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните от Китай повлияха на инвеститорското настроение в Азия

Nikkei 225 заличи вчерашните загуби, а австралийският S&P ASX 200 нарасна до най-високото си ниво от юни 2008 г.

12:52 | 23.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Данните от Китай повлияха на инвеститорското настроение в Азия

В различни посоки затвориха водещите индекси в Азия, след като през април китайското производство остана на негативна територия за четвърти пореден месец.

В Япония Nikkei 225 се изкачи на двуседмичен връх, след като се повиши с 1,09% до 14 54,27 пункта, изтривайки загубите от вчера. В Китай Shanghai Composite спадна с 0,26% до 2 067,38 пункта. Хонконгският Hang Seng се смъкна с 0,97% до 22 509,64 пункта.

В Австралия водещият индекс S&P ASX 200 записа ръст от 0,7% до 5 517,77 пункта и нарасна до най-високото си ниво от юни 2008 г. Южнокорейският KOSPI се понижи с 0,19% до 2 000,37 пункта. В Индия SENSEX продължи покачването си. В сряда индийският бенчмарк добави 0,45% до 22 859,89 пункта.

Изготвяният от HSBC и Markit Economics индекс на мениджърите по покупките за производствената сфера в Китай се повиши до 48,3 пункта през април в сравнение с отчетените 48 пункта през март. Въпреки това измерителят остана на червена територия за четвърти пореден месец. Всяко ниво под 50 пункта е индикатор за свиване на активността.

Новините повлияха на инвеститорското настроение в Китай. Юанът поевтиня до 16-месечно дъно. Банките бяха във фокуса на пазарните участници, след като Централната банка на Китай съобщи, че ще намали размера на задължителните резерви за търговските банки в селските райони с 2 процентни пункта, считано от петък. Целта е стимулиране на активността в по-слабите региони на Поднебесната империя.

Ценните книги на Bank of China поевтиняха с 0,8, а тези на Hua Xia Bank - с над 1 на сто.

На борсите в Япония акциите на Softbank и Fast Retailing поскъпнаха с 1%, тези на Mitsubishi Motors - с 3%, а тези на Sony – с повече от процент.

Книжата на Panasonic увеличиха стойността си с почти 2%, след като изпълнителният директор на Tesla Елън Мъск каза, че най-вероятно японската компания ще партнира на автопроизводителя в 5-милиардна инвестиция за изграждането на завод за батерии в САЩ.

Капитализацията на железопътния и хотелиерски оператор Seibu Holdings нарасна с 11% след излизането му на борсата в Токио.

В Австралия доларът изгуби позиции след данните за инфлацията в страната. Основният измерител на инфлацията е достигнал 2,6% през първото тримесечие на тази година, което е с 0,6 процентни пункта по-слабо спрямо данните от предходния отчетен период. Стойностите не оправдават и очакванията на анализаторите, които предвиждаха инфлацията да се засили до 2,9%. По-слабите данни предизвикаха опасения относно икономическия растеж на Австралия.

Банките поведоха печелившите, като Westpac и Commonwealth Bank of Australia повишиха пазарната си капитализация с по процент, докато Macquarie Group прибави 1,5 на сто към своята.

Акциите на Australand Property Group поевтиняха с над 1%, след като компанията отхвърли предложението за придобиване, отправено от Stockland.

В Южна Корея KOSPI изтри първоначалните печалби. Акциите на Samsung Electronics поевтиняха с процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още