IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония реформира държавния си пенсионен фонд

Назначаването на нов инвестиционен комитет е стъпка към целта на премиера Абе за по-агресивна стратегия

11:47 | 22.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония реформира държавния си пенсионен фонд

Япония реформира най-големия държавен пенсионен фонд в света (с активи за 1,26 трлн. долара), назначавайки нови членове на инвестиционния му комитет– стъпка към целта на премиера Шиндзо Абе за по-агресивна стратегия за сметка на нискорисковите облигации, съобщава Ройтерс.

Глобалните пазари следят отблизо промените, тъй като фондът, който е по-голям от икономиката на Мексико, е крупен инвеститор и е следван от други японски институционални инвеститори.

Абе обеща реформи във фонда, като част от „третата стрела“ на икономическата му политика след агресивните монетарни и фискални стимули.

Здравният министър Норихиса Тамура, който назначава членовете на инвестиционния комитет на фонда, е свил панела от 10 на 8 човека, като двама членове са запазили местата си. Запазва се балансът между академици и икономисти в комитета. Трима от членовете бяха членове на съвета, който миналата година инициира промени към по-агресивна инвестиционна политика.

През миналия юни пенсионният фонд, който бе основан през 2001 г., осъществи най-голямата промяна в стратегията си, като повиши теглото на инвестициите в местни акции за сметка на местните облигации.

Настоящите тегла са: 60% в японски облигации, 12% в японски акции, 11% в чужди облигации, 12% в чужди акции и 5% в краткосрочни активи.

През февруари фондът се споразумя с пенсионната система на общинските служители в Онтарио, Канада и с Японската банка за развитие да инвестира в инфраструктурни проекти.

Наскоро фондът определи като свой бенчмарк за пасивните си инвестиции новият индекс JPX 400, който се фокусира върху възвръщаемостта на собствения капитал и корпоративното управление.

Фондът планира да разшири инвестициите си в чужди облигации към развиващите се пазари, книжа с висока доходност и ДЦК, обвързани с инфлацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още