IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Русия търси сближаване със Северна Корея

Москва опрощава дълг от почти 10 млрд. долара в замяна на съвместни проекти с Пхенян

08:30 | 22.04.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо Русия търси сближаване със Северна Корея

Украинската криза раздвижи енергийната политика на Москва. Предвид опитите на Европа в средносрочен план да се освободи от зависимостта си от руския газ, Москва търси нови партньори в Далечния изток, пише Ройтерс.

Русия опростява на Северна Корея дългове за почти 10 млрд. долара и се надява така да улесни получаването на концесии за изграждането на газопровод през комунистическата държава към Южна Корея. Руската държавна Дума ратифицира за тази цел съответно споразумение, датиращо от далечната от 2012 г.

Според информация от Москва дълговете на Северна Корея, които датират от времето на Съветския съюз, възлизат към септември 2012 г. на повече от 10,9 млрд. долара. Близо 1 млрд. долара от тях Северна Корея трябва да изплати на вноски през следващите 20 години. Останалите пари се опрощават.

Руският заместник-министър на финансите Сергей Сторчак заяви, че освободените средства могат да бъдат използвани за финансиране на съвместни проекти, като например изграждането на газопровод или железопътна линия до Южна Корея.

Наблюдателите разглеждат тази стъпка като повратен момент в енергийната политика на Русия: Москва все по-често търси купувачи за газ и петрол в Азия, защото нейните основни клиенти в Европа искат да намалят зависимостта си от руските доставки.

Надвисналите след анексирането на Крим санкции от Запада вероятно са ускорили приемането на решението за опрощаване на дълга. В края на краищата споразумението е готово от близо две години. А в края на май Москва планира да подпише споразумение за снабдяване с газ на Китай – след продължили близо десетилетие преговори, припомня агенцията.

Според запознати източници руската държавна компания „Газпром“ преследва отдавна плана си за изграждане на газопровод през Северна Корея до Южна Корея. Изграждането на проекта обаче се сблъсква с почти непреодолимо препятствие.

Двете Кореи са всъщност все още в състояние на война. Строго пазени гранични укрепления пресичат Корейския полуостров. Линията по протежение на 38-ия паралел се пази от двете страни с тежко въоръжени военни единици и се счита за най-силно охраняваната граница в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 4
Dimat
преди 10 години
На "умниците",които плюят руснаците и им се присмиват,като ***,мога да препоръчам,да погледнат в картата на Планетата Земя,в района на Корейския полуостров.Ако Русия съумее,да сключи,макар и неизгоден икономически договор с КНДР,но си осигури достъп на газопровод до Ужна Корея,Бъдете сигурни,че ще съумее да го продължи през Корейския проток и до Япония,а с това и достъп,до две от най-големите икономики в Света.Тогава на ЕС ще се падне честта,да си продуха несъществуващие американски шистов газ,направо,безплатно.Тогава,ще видите,каква ще бъде гЪзовата независимост на "Европа".Русия съвсем спокойно ще може да и затвори канчето от "скъпия" си газ и ще я "диверсифицира",към Катар и Северна Африка,едни много "мирни" райони,с "непресъхващи" доставки,от евтин газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 10 години
Пирамид, като те гледам нищо не внасяш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
От статията всъщност излиза, че Москва иска да укрепи връзките си с Южна, а не със Северна Корея, просто опрощава дълга на Северна Корея за да не и пречи по пътя към Южна Корея, което е УЕКО различно мисля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Ами същия дявол, който ти помага да изнасяш безмитно за цяла Европа, ще ти попречи да внасяш от където на тебе ти е изгодно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
crammer
преди 10 години
Щото няма с кой друг. Може би Венецуела, Сирия, но и там техните приятели ще дадат на заден ход скоро. Дали е останала демокрация някъде, която да не гледа подозрително на всяка руска инициятива? ЮК наясно ли са каква руска газова зависимост им се гласи или сибирняците ей така си плямпат, на висок глас....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
Pyramid
преди 10 години
Интересно ми е сега, ако аз внасям полуфабрикати за своето производство от Русия, дали някой би могъл да натиска да спра вноса си само, щото страната била предприела наскции? Тези полуфабрикати наоколо така и не откривам други що-годе читави производители та...- За чий дявол ми е и трябва ли да предприемам някакви особени стъпки, за да продължа да си доставям, откъдето на мен ми е изгодно, или политиката и тук ще ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
0pk
преди 10 години
Защо да не търси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Някъде имаше информация, че годишния експорт на Северна Корея е 4 милиарда долара и от тези приходи трябва да покрият нуждата от валута за внос на всякави необходими стоки. Руснаците са отписали дълга, защото просто няма как да си го вземат и са го изтъргували за правото да експортират газ за Южна Корея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още