IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абдула Абдула води на изборите за президент в Афганистан

Лидерът обаче няма да получи абсолютно мнозинство, показват предварителните резултати

18:16 | 20.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият външен министър Абдула Абдула. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бившият външен министър Абдула Абдула. Снимка: Ройтерс

Бившият външен министър Абдула Абдула на Афганистан води пред Ашраф Гани на президентските избори в страната с 11 процентни пункта, след като половината от бюлетините бяха преброени, предаде AFP, позовавайки се на информация от длъжностни лица.

Независимата избирателна комисия съобщи, че Абдула е получил 44,4% от вота. В същото време, Гани, който е бивш икономист от Световната банка, го следва с 33,2%, като преброяването продължава.

Салмай Расул, който се подкрепя от двама братя на сегашния президент Хамид Карзай, е получил 10,4% от гласовете. Ако нито един кандидат не получи абсолютно мнозинство, ще се проведе втори тур, за да се определи кой ще е наследникът на Карзай, който след 12 години на власт ще отстъпи поста. Окончателен резултат се очаква на 14-и май.

Ако се стигне до втори тур, очаква се той да се проведе в края на май.

Проведените в началото на април избори в разтърсваната от кризи страна се оцениха като голям успех в страната и чужбина. Те преминаха сравнително мирно, като по този начин проправиха пътя към първото демократично предаване на властта в историята на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още