IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вяла търговия на борсите в Азия в навечерието на Великден

По-голямата част от борсите няма да работят в петък, като търговия ще има единствено в Япония, Шанхай и Южна Корея

11:23 | 17.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вяла търговия на борсите в Азия в навечерието на Великден

В различни посоки затвориха водещите индекси в Азия. Търговията бе вяла заради наближаващите Великденски празници. По-голямата част от борсите няма да работят в петък. Търговия ще има единствено в Япония, Шанхай и Южна Корея.

Оптимизмът на Wall Street след речта на председателя на Федералният резерв на САЩ Джанет Йелън снощи също не успя да се пренесе върху борсите на континента, пише CNBC.

Така японският борсов индикатор Nikkei 225 затвори без промяна – на 14 417,53 пункта. В Китай Shanghai Composite отстъпи минимално с 0,30% до 2 098,89 пункта.

Хонконгският Hang Seng се повиши минимално с 0,04% до 22 704,28 пункта. В Австралия S&P ASX 200 е нагоре с 0,63% до 5 454,20 пункта.

Южнокорейският KOSPI лавираше между печалбите и загубите, но в крайна сметка остана на нивото от вчера - 1 992,05 пункта, след като стана ясно, че през март цените на производител са спаднали за 18-и пореден месец.

В Индия SENSEX нарасна с 0,71% до 22 436,32 пункта. В страната текат избори, а очакванията са, че днес до урните ще отидат най-много хора.

Коментарите на гуверньора на Японската централната банка Харухико Курода, че курсът на паричната политика може да бъде изменен, ако се наложи, не успяха да повдигнат инвеститорското настроение в Страната на изгряващото слънце.

Акциите на Fast Retailing поевтиняха с 1,5%, след като вчера поскъпнаха с 2%.

Производителят на фотоапарати Canon увеличи с 1,2% капитализацията си, след като изданието Nikkei съобщи, че оперативната печалба за първите три месеца е скочила с 50% на годишна база до 775 млн. долара.

На борсите в Китай инвеститорите почти не реагираха на новините, че властите ще понижат размера на задължителните резерви за някои банки в селските райони. Според управляващите ходът е насочен към стимулирането на растежа в някои части на страната, тъй като банките сега ще имат повече пари на разположение.

Акциите на финансовите дружества пострадаха. Книжата на Pudong Development Bank и Shanghai Pudong поевтиняха с по процент.

Компаниите от имотния сектор продължаха да губят след данните за жилищното строителство и цените на имотите в Китай, публикувани вчера. Акциите на China Merchants Property изгубиха 2,5% от стойността си, а тези на Poly Real Estate - 1,5%.

В Австралия S&P ASX 200 удължи печалбите за втори пореден ден и изпрати седмицата с ръст от 0,5%. Кратката седмица се оказа петата поредна, в която индексът е на плюс.

Книжата на Woolworths поскъпнаха с 2% и затвориха на исторически връх.

Акциите на компаниите от енергийния сектор бяха във фокуса на пазарните участници в навечерието на тримесечните отчети за производството им. Най-голямата енергийна компания в Австралия – Woodside, увеличи с процент пазарната си капитализация, след като оповести 5-процентен ръст на произведената продукция.

Книжата на Santos останаха без промяна. Компанията увеличи производството си само с 1%.

Икономическият растеж в развиващите се пазари както в Азия, така и по света, продължава да е под заплаха с оглед на кризата. Причините са това многобройни. Вижте кментар по темата от икономиста Пол Кругман!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още