IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в Азия приеха добре новините за растежа в Китай

Интерес в технологичния сектор на континента предизвикаха финансовите резултати на Alibaba

13:02 | 16.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите в Азия приеха добре новините за растежа в Китай

По-голямата част от водещите индекси в Азия затвориха с повишения, след като инвеститорите приеха добре новините за икономическия растеж на Китай, пише CNBC.

В Китай Shanghai Composite нарасна минимално с 0,17% до 2 105,12 пункта. В Япония Nikkei 225 приключи сесията с ръст от 3,01% до 14 1417,68 пункта. В Южна Корея KOSPI остана без промяна на ниво от 1 992,21 пункта.

Хонконгският Hang Seng добави минималните 0,11 на сто към стойността си до 22 696,01 пункта. Австралийският основен индекс S&P ASX 200 е нагоре с 0,6 на сто до 5 420,32 пункта. В Индия SENSEX отстъпи с 0,66% до 22 336,28 пункта.

През първото тримесечие на тази година икономиката на Китай e нараснала със 7,4 на сто. Това е най-бавният растеж от година и половина. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за ръст от 7,3 на сто.

Други данни от Поднебесната империя показаха, че през март продажбите на дребно са скочили с 12,2% на годишна база. Индустриалното производство е нараснало с 8,8% на годишна база. Анализаторите очакваха 9-процентен ръст.

Същевременно продажбите на жилища са намалели през първото тримесечие, а новото жилищно строителство се свива заради затегнатите условия за кредитиране, които също допринасят за забавянето на пазара на имоти в страната.

В Китай търговията бе вяла, но Shanghai Composite заличи загубите от вчера на фона на данните за растежа на икономиката.

Брокерските компании бяха във фокуса на инвеститорите заради по-ниските лихви на паричния пазар. Книжата на Founder Securities прибавиха 3% към стойността си, а тези на Citic Securities - 0,5%.

Акциите на компаниите за жилищно строителство поскъпнаха след публикуването на данните за инвестициите в сектора. Vanke прибави 1,4 на сто, а Gemdale - 3,3%.

На борсите в Япония акциите на интернет и технологичните компаниите се радваха на силен интерес. Книжата на Softbank поскъпнаха с 8,5%, след като стана ясно, че Alibaba е удвоила печалбата си през последното тримесечие на 2013 г.

Новините се отразиха и на онлайн търговеца Rakuten и на други технологични гиганти като Panasonic. Двете компании увеличиха капитализациите си, съответно – с 8% и 4%.

Австралийският бенчмарк се повиши за втора поредна сесия, но остана с 1,5% под 6-годишния си връх от 5,503 пункта, отчете по-рано през месеца.

Най-голямата добивна компания в света - BHP Billiton, съобщи, че производството на желязна руда е нараснало с 1% през първото тримесечие. Акциите на дружеството поскъпнаха с 0,4 на сто, след като компанията повиши годишната си прогноза за производството до 217 млн. тона.

Fortescue Metals увеличи с процент капитализацията си, след като стана ясно, че производството на желязна руда през третото тримесечие е нараснало със 17% на годишна база. На тримесечна база продукцията обаче се е свила с 8% заради лошото време.

В Южна Корея KOSPI остана без промяна след вяла търговия и резки понижения за акциите на сините чипове. Производителят на стомана Posco изгуби 3% от стойността на ценните си книги, а Kia Motors – 0,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още