IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите индекси в Азия затвориха в различни посоки

Китай поведе губещите ден преди данните за брутния вътрешен продукт през първото тримесечие

12:36 | 15.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водещите индекси в Азия затвориха в различни посоки, въпреки че бяха поели нагоре след позитивната сесия на Wall Street снощи. Китайските акции поведоха губещите в региона, след като паричното предлагане в Поднебесната империя нарасна с най-бавното си темпо от повече от десетилетие, пише CNBC.

В Япония Nikkei 225 се покачи с 0,62% до 13 996,81 пункта. В Китай Shanghai Composite спадна с 1,40% до 2 101,60 пункта. Хонконгският Hang Seng се понижи с 1,6 на сто до 22 671,26 пункта.

Индексите в Китай и Хонконг спаднаха, след като данните показаха, че по-широкият паричен агрегат М2 се е разширил с по-малко от очакванията за 13-процентен ръст. Същевременно новите кредити скочиха с близо 14 на сто.

На борсите в Китай и Хонконг финансовият сектор пострада най-много. На настроението повлияха новините, че само за ден Централната банка на Китай ще изтегли най-много ликвидност от пазара от февруари насам. Акциите на Citic Securities поевтиняха с 3,6%, а тези на Merchants Bank и Minsheng Bank – с по 2% всяка.

В Южна Корея KOSPI изтри 0,24% от стойността си, докато австралийският S&P ASX 200 записа ръст от 0,55% до 5 388,16 пункта и се оттласна от двумесечното дъно, отчетено вчера.

В Индия SENSEX отстъпи с 0,8% до 22 452,11 пункта, след като вчера пазарите в страната бяха затворени заради национален празник. Инфлацията през март скочи с 5,7% до 3-месечен връх – повече от очакванията на анкетираните от Ройтерс анализатори за ръст от 5,3%. Повишението се оказа по-голямо от ръста, записан през февруари, а именно 4,7%.

Инвеститорите очакват с особено внимание данните от Китай, които ще бъдат изнесени в сряда – за брутния вътрешен продукт, за продажбите на дребно през март, индустриалното производство и инвестициите.

Разбира се, пазарните участници в Азия ще следят и заседанието на Федералния резерв на САЩ. Двудневната среща на банкерите започва днес, а утре председателят Джанет Йелън ще направи изявление. Напрежението в Украйна също се отразява на търговията, пише още CNBC.

В Япония Nikkei превиши границата от 14 000 пункта, но в крайна сметка затвори под нея. Според икономическия министър на страната Акира Амари последните загуби на водещия индекс се дължат основно на разочарованието, че е възможно Японската централна банка да разхлаби още юздите на своята парична политика.

Силен интерес имаше към акциите на сините чипове – Softbank увеличи с 3% капитализацията си, а Sony и Mitsubishi Electric - с по 0,4 на сто.

В Австралия пазарните участници се интересуваха от стенограмата от заседанието на централната банка. В него се казва, че последните икономически данни не са променили решението на банката да остави лихвените проценти на текущото им ниво още известно време и че курсът на местната валута продължава да е исторически висок.

Добивните компании също се радваха на инвеститорския интерес. Книжата на Rio Tinto поскъпнаха минимално с 0,1%, след като компанията обяви, че доставките на желязна руда в световен мащаб са нараснали с 16% на годишна база през първото тримесечие.

Ценните книги на Oz Minerals прибавиха 2 на сто към стойността си, въпреки че за първите три месеца на 2014 г. дружеството отчете 11-процентен спад в производството на мед.

Sydney Airport понижи с процент пазарната си капитализация след новините, че правителството е одобрило терен за строеж на второ летище в австралийската столица.

В Южна Корея КОSPI затвори със спад, повлечен от Hyundai Motor, чиито акции поевтиняха с 1,4%.

Още новини от Азия вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още