Продължителната суша в Източна Азия е пресушила някои от най-добрите региони за отглеждане на чай, като това може да доведе до повишаване на цената на растението, смята анализатор, цитиран от CNBC.
Сушата в Шри Ланка през първото тримесечие на 2014 г. е причинила спад в производството на чай с 50% на тримесечна база, сочат данни на представители на индустрията. Най-засегнати са около 400 хил. малки производители в районите на Ратнапура, Калутара, Гале и Матара, показват данни на Чаената асоциация на Шри Ланка.
„Шри Ланка е вторият най-голям производител на чай в света с годишно производство от 300 хил. тона“, каза анализаторът в Standard Chartered Ниргуран Тиручелвам. „Имайки предвид това, че цената на чая пада през последните години – само през миналата година тя намаля с 40%, то е възможно при сегашното положение тя да се повиши“, добави той.
Производителите в Малайзия също са ударени от суша. Реколтата на плантациите Boh в Камерън Хайлендс намаля с 50% през февруари спрямо януари, а вече има факти, които сочат, че тенденциите в климата стават все по-нестабилни, смята изпълнителният директор на плантациите Каролин Ръсел.
„Виждам някои тревожни признаци относно промяната на климата в дългосрочен план. Очакванията са, че честотата на валежите в тропиците ще бъде много разстроена. Ще има много по-влажни и много по-сухи периоди. Нивата на годишните валежи може и да не се променят драстично, но тяхното разпределение ще се и това ще доведе до много сериозни последици за нас“, каза тя.
„През сухите периоди ще наблюдаваме намаляване на реколтата, но притеснителното през влажните е, че може да се стигне до нестабилност на почвата, защото ние отглеждаме чая на доста стръмни склонове. Разбира се, при подобни условия се случват инциденти със свличания, но непосредствено след сух период вероятността за тях е особено голяма“, посочи Ръсел.
Прекомерното земеделско обработване на земите в Камерън Хайлендс би могло да се отрази и на вкуса на чая на Boh, смята тя.
"Много гори бяха изсечени за разчистване на земя за земеделие. Това несъмнено се е отразило на температурата. Наблюденията показват покачване на температурите в Камерън Хайлендс и докато това все още няма непосредствен ефект върху нас, е вероятно да има такъв в дългосрочен план. Така че в крайна сметка може да се очаква вкусът на чая да бъде повлиян“, каза изпълнителният директор.