IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови рекорди за водещите индекси в Азия, само Nikkei се понижи с 2%

От технологичния сектор фокусът на инвеститорите се измества върху заседанието на Федералния резерв на САЩ

11:50 | 09.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Нови рекорди за водещите индекси в Азия, само Nikkei се понижи с 2%

Днес борсовият индекс в Япония Nikkei 225 удължи загубите на фона на по-скъпата йена, докато останалите водещи индикатори в Азия затвориха на зелена територия, след като снощи оптимизмът се върна на Wall Street, пише CNBC.

Nikkei 225 се смъкна за четвърти пореден ден – днес с още 2,10% до 14 299,69 пункта. В Китай Shanghai Composite се покачи с 0,33% до 2 105,24 пункта. Хонконгският Hang Seng се повиши с 1,09% до 22 843,17 пункта.

В Австралия индексът S&P ASX 200 затвори с ръст от 0,98% до 5 463,78 пункта и по този начин се озова на нов 5,5-годишен връх. Южнокорейският KOSPI прибави 0,3% към стойността си до 1 998,95 пункта и приключи сесията на нов рекорден връх за 2014 г.

В Индия SENSEX записа лек ръст от 0,45% до 22 443,98, след като вчера борсите не работиха заради национален празник.

След като инвеститорите се поуспокоиха от разпродажбите в технологичния сектор, повлекли индексите рязко надолу, фокусът се измества върху заседанието на Федералния резерв на САЩ. Пазарните участници ще следят за нови сигнали от председателя Джанет Йелън, която през февруари загатна, че лихвените проценти може да бъдат повишени по-рано от очакваното.

В Япония Nikkei 225 се озова на триседмично дъно, след като йената поскъпна на фона на коментарите на гуверньора на Японската централна банка Харухико Курода за евентуални бъдещи парични стимули.

На борсата в Токио акциите на търговците на дребно поевтиняха най-много. Цената на книжата на Takashimaya спаднаха с 0,7%, въпреки че през март продажбите са скочили с 33% на годишна база.

FamilyMart сви капитализацията си със 7%, въпреки че обяви очакванията си за ръст на годишната печалба преди данъци с 1%.

Ценните книги на Takeda Pharmaceutical изтриха процент от стойността си, удължавайки загубите за осми пореден ден. Първопричината е решението на компанията да обжалва решение на съда за изплащане на обезщетение в размер на 6 млрд. долара.

В Китай Shanghai Composite се озова близо до нов 2-месечен връх за втора поредна сесия. Банковият регулатор на страната съобщи, че през тази година делът на лошите заеми може да нарасне, но ще остане около 1% заради навременните провизии.

Банките реагираха на новината. Minsheng Bank поведе губещите в сектора, изтривайки 1% от цената на акциите си.

Днес имаше разпродажби на акции на застрахователните компании въпреки новините, че Поднебесната империя ще либерализира сектора. Книжата на China Life Insurance отстъпиха с 0,6 на сто, а тези на - Ping An Insurance - с 1%.

Същевременно опасенията за нов корпоративен фалит в Китай притесниха инвеститорите. През март производителят на полиестер Zhejiang Huatesi Polymer Technical е подал молба за защита от фалит в местния съд.

В Австралия пък търговците на дребно се радваха на засилен интерес. Книжата на David Jones поскъпнаха с 22%, след като прие оферта за придобиване от южноафриканската Woolworths.

Новината подкрепи сектора. Акциите на Myer скочиха с 4 на сто, а тези на Harvey Norman - с 3%.

Alumina добави 2,7% към пазарната си капитализация, следвайки ръста на Alcoa, след като американският производител на алуминий оправда очакванията на анализаторите само по отношение на оперативната си печалба за 189 млн. долара. Alcoa оповести загуба за първото тримесечие на 2014 г. заради по-високите разходи за преструктуриране на дейността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Йелоустоун евентуална причина за края на светаХа да видим сега кои индекси ще се вдигнат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още