IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Афганистан проведе първите си демократични избори въпреки терора

Населението не се уплаши от заплахите на талибаните, но въпреки сериозните мерки за сигурност се стигна до няколко атаки

11:19 | 06.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В рамките на президентските избори в Афганистан милиони афганистанци проправиха пътя към първото демократично предаване на властта в историята на страната. В събота избирателите не се уплашиха от заплахите на талибаните, които не успяха да разстроят гласуването.

Поради големите тълпи от чакащи избирателната комисия (IEC) удължи работното време на избирателните секции с един час. В избирателните секции на няколко провинции бюлетините са свършили, което е наложило допълнителни доставки от столиците на провинциите, предава Ройтерс.

Президентът в оставка Хамид Карзай управлява след падането на режима на талибаните в края на 2001 година. Според местната конституция той не може да се кандидатира за трети мандат.

Гласуването бележи първото демократично предаване на властта в историята на страната, която е раздирана от десетилетни конфликти.

Поради недостатъчно добра сигурност в деня на изборите по данни на IEC е трябвало да бъдат затворени още 211 избирателни центрове, други 748 бяха обявени за негодни за гласуване още преди вота. Общо в страната бяха отворени 6 212 избирателни центрове, заяви IEC.

Вместо заявената от талибаните вълна от нападения срещу избирателни секции, в страната бяха регистрирани само изолирани инциденти. В столицата Кабул, за която имаше опасения за атентати, бе спокойно. 

Очаква се избирателната активност на изборите в Афганистан да надвиши 50%. Избирателите имаха избор между петима кандидати, като се очаква провеждането на втори тур, тъй като нито един от претендентите за президентския пост не е с големи шансове да получи мнозинство.

Повече от дванадесет милиона гласоподаватели бяха призовани да гласуват. В Кабул, въпреки лошите метеорологични условия, пред изборните секции имаше опашки.

Градът стана укрепление благодарение на силите за сигурност, които издигнаха няколко контролно-пропускателни пунктове. Избирателите са били претърсвани за експлозиви и оръжия преди да влязат в избирателните секции.

„На територията на страната от силите за сигурност бяха убити десетки бунтовници“, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Мохамед Аюб Саланги. Властите информираха, че в Бадгис е бил убит един гласоподавател. В Логар двама избиратели са били ранени, когато в избирателен център е детонирано взривно устройство. При самоубийствен атентат в Хост убит е бил само атентаторът. В Газни атентатор самоубиец е бил застрелян от полицията.

Президентът на САЩ Барак Обама приветства вота на афганистанците на президентските избори. Oбама определи изборите като „съществени за осигуряването на демократичното бъдеще на Афганистан и продължаването на международната помощ”. „Разчитаме афганистанските избирателни институции да изпълнят дълга си през следващите седмици и да обявят резултатите”, подчерта американският президент, цитиран в прессъобщение от Белия дом.

Според Ройтерс ще са нужни около 6 седмици, за да бъдат преброени бюлетините, които трябва да бъдат събрани от цялата, на места труднодостъпна, страна. Това може да е началото на потенциално опасен период за Афганистан в момент, в който народът отчаяно се нуждае от лидер, за да овладее насилието, докато чуждестранните сили се подготвят да се изтеглят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
MZ/X
преди 10 години
След 150 -200 години преход към демокрация и в Афганистан може да се получи нормалнално функционираща демократична държава. На французите им трябваше също горе долу толкова време след Великата Френска Революция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още