IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs очаква засилване на китайските борси през тази година

Поскъпването на акциите в Поднебесната империя ще дойде след очакваните допълнителни стимули за икономиката

09:42 | 03.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Goldman Sachs очаква засилване на китайските борси през тази година

Въпреки продължаващите слаби резултати на фондовия пазар в Китай от Goldman Sachs смятат, че акциите ще получат тласък през тази година на фона на предстоящите стимули за икономиката.

Поредицата колебливи икономически доклади от Поднебесната империя от последните седмици подхраниха очакванията, че Пекин ще реализира нови мерки в подкрепа на втората по големина икономика в света. През миналата седмица китайският премиер Ли Къцян заяви, че правителството ще даде тласък на инвестициите в инфраструктурата – изявление, което анализаторите разтълкуваха като официална загриженост за забавянето на икономиката.

"Мисля, че истинският катализатор тук е, че ще видим подобряване на икономическата инерция от текущата ниска база. Равнището ще се приближи до средното, към което правителството се насочва", заяви пред CNBC Тимъти Мо, главен стратег за Азия в Goldman Sachs.

Бенчмаркът Hang Seng China Enterprises Index (HSCEI), който проследява китайските акции на борсата в Хонконг, добави почти 8 на сто през последните две седмици. Според Goldman Sachs тенденцията ще се запази с оглед на подценените към момента стойности на книжата.

Силните бичи настроения на Goldman спрямо Китай датират от няколко тримесечия. Въпреки това за момента пазарът не е отговорил напълно на очакванията. В началото на 2013 г. банката прогнозира, че китайските борси ще се разширят с над 8 на сто за годината. Въпреки това индексът Shanghai Composite изпрати дванадесетмесечието с понижение.

Китайските акции преживяха мудни последни години, отчитайки спад от повече от 13 на сто от 2008 г. насам. За сравнение, световният пазар, измерен чрез бенчмарка MSCI All Country World Index, се разшири с над 100% за периода.

Освен за Китай, експертите от Goldman Sachs сa положително настроени и спрямо Южна Корея, Тайван и Индия.

На фона на положителното представяне на индийските акциите през март, който се оказа най-силният месец за книжата от октомври миналата година насам, Mo изтъкна, че подемът вероятно ще продължи.

"Има много дискусии за това дали пазарът е отишъл твърде далеч, дали няма твърде много оптимизъм. Има вероятност да има някакви колебалия около изборите, но усещането ни е, че има още какво да видим след това", посочи анализаторът.

Повече за китайските акциите вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
аз нешо не хващам, преди месец, китайците бяха заплаха за световната икономика според Bank of America и щеше да има крах благодарение на тях. Са очакване за повишаване имало и той не от кой, а от най големите главорези Goldmann... :))) напрао са пословични тея американци, просто неам думи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още