IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси затвориха седмицата с ръстове

Покачванията бяха подкрепени от поредния правителствен сигнал за увеличаване на паричните стимули в Китай

11:15 | 28.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските борси затвориха седмицата с ръстове

Азиатските фондови борси приключиха с ръстове последната седмица на март, след като надеждите за смекчаване на паричната политика в Китай компенсираха слабото представяне на Wall Street.

Последните коментари на китайския премиер Ли Къцян подхраниха допълнително спекулациите за нови парични стимули в Поднебесната империя. В реч в сряда той заяви, че правителството е подготвило политики, които постепенно ще се превърнат в целенасочени мерки за подпомагане на икономиката.

Японският бенчмарк Nikkei 225 затвори на двуседмичния връх от 14 696,03 пункта, добавяйки 0,50% за деня. Инвеститорският оптимизъм се засили след последните икономически данни от страната.

Инфлацията в Страната на изгряващото слънце запази равнището си през миналия месец на фона на плана на правителството да се създаде благоприятен цикъл на растеж чрез увеличаване на инвестициите, разширяване на печалбите на бизнеса и покачване на доходите и потреблението.

Базисният индекс на потребителските цени, който изключва пресните плодове и зеленчуци, нарасна с 1,3% на годишна база през февруари. По този начин годишният темп на инфлация остана непроменен от декември миналата година насам, запазвайки най-високото си ниво от април 2010 г.

Солидни ръстове постигнаха търговците на дребно, като Takashimaya, Aeon и Fast Retailing добавиха по над 2 на сто.

Акциите на Yahoo Japan поевтиняха с 6,3%, след като компанията обяви, че ще закупи мобилния оператор eAccess от Softbank за сумата от 3,2 млрд. долара.

В Китай Shanghai Composite изтри 0,24% до 2 041,71 пункта, свивайки се за трета поредна сесия. Инвеститорите останаха с поглед към данните за производството, които ще бъдат представени през следващата седмица. Правителственият доклад и анализът на HSBC се очакват в понеделник.

Най-големият по обем автомобилен производител в страната – SAIC Motor, се разшири с 13 на сто след отчитането на 19,5% ръст на нетната печалба за 2013 г. Industrial and Commercial Bank of China пък добави 2 на сто въпреки най-слабия ръст на печалбата в последните 7 години.

Австралийският индекс S&P ASX 200 се покачи с 0,31% до 5 366,94 пункта, подкрепен от печалбите във финансовия сектор. Междувременно австралийският долар удари нов 4-месечен връх от 0,9295 спрямо зелените пари.

Ръстове на капитализациите от по 0,8 на сто отчетоха National Australia Bank и Australia New Zealand Banking.

Златодобивните компании се възстановиха, въпреки че цената на жълтия метал спадна до 6-седмично дъно. Книжата на Evolution Mining и Newcrest Mining поскъпнаха с по над 1 на сто.

Южнокорейкият бенчмарк KOSPI приключи на най-високото си ниво от началото на годината, отчитайки най-силното си седмично представяне в последните 7 месеца. Измерителят добави 0,15% до 1981 пункта.

Покачването бе подкрепено от един най-големите компоненти на индекса – Hyundai Motor, който се разшири с 0,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още