IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колебливостта изпрати азиатските борси на червено

Единствен Shanghai Composite успя да нарасне на фона на надеждите, че Пекин ще реализира стимулиращи мерки за борба със забавящия се растеж

10:39 | 25.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Колебливостта изпрати азиатските борси на червено

Водещите фондови пазари на азиатския континент затвориха търговията във вторник с понижения, след като инвеститорското доверие отстъпи на фона на събитията от Украйна и Китай.

Основните индекси се колебаеха между печалби и загуби на фона на нарастващи надежди, че Пекин ще оповести нови стимулиращи мерки за борба със забавящия се икономически растеж на Поднебесната империя.

"Смятаме, че китайското правителство отправи ясен сигнал, че обмисля ускоряване на фискалните стимули. Ние обаче не очакваме някакви свежи парични стимули в краткосрочен план. Китайската централна банка може да позволи на юана да поевтинее още повече, което ще предостави облекчения за износителите и ще запази лихвите ниски", заяви пред CNBC Кати Лиен, управляващ директор на BK Asset Management.

Загрижеността относно ситуацията в Крим също повлия на инвеститорските нагласи, след като лидерите на държавите от Г-7 заявиха готовността си да наложат по-строги санкции на Русия при необходимост.

В Китай Shanghai Composite нарасна минимално с 0,05% до 2 067,31 пункта. Юанът пък се засили спрямо зелените пари, достигайки едноседмичен максимум при 6,1732 за долар.

Акциите на свързаните със зоната за свободна търговия в Шанхай компании отчетоха печалби, водени от очакванията за допълнително свиване на рестрикциите в областта. Капитализациите на Shanghai International Port и Shanghai Luijiazui Finance се разшириха с по 10 на сто.

Водещият японски бенчмарк Nikkei 225 изтри 0,36% до 14 423,19 пункта. Оптимизмът на пазарните участници бе засегнат, след като заместник-гуверньорът на Японската централна банка Кикуо Иваша заяви, че чуждестранните инвеститори все още трябва да бъдат убеждавани в решимостта на страната да се пребори с дефлацията.

Книжата на Sumitomo Mitsui Financial поскъпнаха с 0,8 на сто. Ръстът дойде, след като според информация на The Wall Street Journal компанията проявява интерес към закупуване на американското звено за потребителско банкиране на Royal Bank of Scotland.

Австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 се колебаеше около 5 320 пункта на фона на достигнатото най-високо равнище на местния долар спрямо американските пари при 0,9158 щатски долара. В крайна сметка индексът отстъпи с 0,19% до 5 336,63 пункта.

Тежки понижения отчетоха част от компаниите в добивната промишленост. Newcrest Mining изтри 5 на сто, докато при Kingsgate Consolidated спадът достигна близо 6%.

В Сеул южнокорейските акции в индекса KOSPI затвърдиха континенталния тренд, смъквайки се с 0,22% до 1 941,25 пункта.

Акциите на компаниите в отбранителния сектор постигнаха смесени резултати след новината, че правителството ще увеличи бюджета си за противовъздушна отбрана с 6,79 млрд. долара. Huneed Tech постигна ръст от 0,7%, докато FIRSTEC изгуби 1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още