IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Китай се нуждае от по-екологични мерки за стимулиране на растежа

Страната се очертава като стабилизираща сила в глобалната икономика, коментира шефът на МВФ

12:35 | 24.03.14 г. 2
Лагард: Китай се нуждае от по-екологични мерки за стимулиране на растежа

Китай трябва да предприеме мерки за реформи, чрез които да постигне "по-приобщаващ и отговорен към околната среда" растеж. Такова становище изрази управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от агенция Синхуа.

"Китай отново е на кръстопът. Въпреки че целта пред растежа остава впечатляваща, тя прикрива някои сериозни пречки, които трябва да бъдат преодоляни", отбеляза Лагард по време на тридневен форум за развитие на Китай, който се проведе в Пекин от 22 до 24 март.

По думите ѝ обявеният на Третия пленум на Комунистическата партия план за реформи е "впечатляващо амбициозен" и "всеобхватен отговор на предизвикателствата".

"Следващият кръг от реформи трябва да бъде насочен към повишаване на ролята на сектора на модерните услуги", посочи още управляващият директор на МВФ.

Въпреки че Пекин предприе плахи стъпки за модернизиране на финансовия си сектор, все още съществува възможност да се създаде стабилна и глобално интегрирана финансова система в подкрепа на бъдещите трансформации.

"Глобалните перспективи пред икономиката като цяло се подобряват. Световната икономика бавно излиза от ъгъла, въпреки че растежът остава твърде слаб и твърде небалансиран", заяви още Лагард.

"През януари ние прогнозирахме, че глобалната икономическа активност ще се засили от 3 ​​на сто през 2013 г. до около 3,7 на сто през 2014 г. Това ще се дължи до голяма степен на подобренията в развитите икономики", отчете Кристин Лагард.

Активността в развиващите се пазари се повиши леко през втората половина на 2013 г. в резултат на силното външно търсене от страна на развитите икономики.

Според Лагард въпреки че по-строгите външни финансови условия ще бъдат спирачка за търсенето на вътрешния пазар, развиващите се азиатски икономики ще продължат да бъдат "светъл лъч", отбелязвайки темп на растеж от около 6,7 на сто през тази и следващата година. Основен двигател на тази инерция ще продължи да бъде Китай, макар и с по-ниски, но по-устойчиви темпове на растеж.

"Китай ясно се очертава като стабилизираща сила в глобалната икономика. В действителност страната е отговорна за повече от една трета от общия глобален растеж през последните 5 години и за почти 50 на сто от ръста на развиващите се икономики", допълни управляващият директор на МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
МВФ след като "избиха" чрез тъпите си грешки милиони хора:- Грешка беше простете!Не! Не ве опрощаваме! В пъкъла да горите до края на времето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Китай какво ще направи, при условие че е на пряка договорка с печатарите, а не определящ действията си от Телевизията, е едно, а как ще ни опрявят нас след пускането на ТАЗИ новина е друго :))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още