IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите в Азия изгубиха позиции след решението на Фед

Китайският бенчмарк Shanghai Composite се смъкна отново под психологическата граница от 2 000 пункта

11:43 | 20.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарите в Азия изгубиха позиции след решението на Фед

Водещите фондови пазари в Азия отчетоха отстъпления в четвъртък, провокирани от представените ден по-рано новини около бъдещето на паричната политика на САЩ.

Пазарните движения на най-многолюдния континент бяха продиктувани от края на последното заседание на централната банка на САЩ – Федералния резерв. Институцията съобщи, че ще наблюдава по-широк кръг от данни при определянето кога да повиши основната си лихва.

Институцията се отказа от целевото ниво на безработица от 6,5% като ориентир за вдигането на лихвите. При определянето на това колко дълго може да се поддържат лихвите ниски банката ще оценява напредъка по изпълнението на целите за заетостта и инфлацията, както и условията на пазара на труда.

"Силно нерестриктивната парична политика остава подходяща", посочи в становището си централната банка. Промяната в насоките не означава обаче, че институцията променя намеренията си за паричната политика.

Друг важен акцент от заседанието бе очакваното допълнително понижение на месечните стимули, които бяха свити с още 10 млрд. до 55 млрд. долара.

Решенията на институцията изпратиха за втори пореден ден японския бенчмарк Nikkei 225 на червено. Индексът изтри 1,65% до 14 224,23 пункта, достигайки до най-ниското си ниво от 6 февруари.

Книжата на Sharp поевтиняха с над 5 на сто, докато компаниите от банковия сектор Mitsubishi UFJ и Sumitomo Mitsui Financial се смъкнаха с по над 2 на сто.

В Китай Shanghai Composite спадна отново под 2 000 пункта, губейки 1,40% до 1 993,48 пункта. Юанът пък удари ново едногодишно дъно спрямо щатския долар, изтривайки повече от 1 на сто за втора поредна сесия.

Имотните акции поскъпнаха след новината, че две фирми са получили одобрение да осъществят частно пласиране на акции. Ходът може да проправи пътя за повече компании, които желаят да набера допълнителни средства на фона на нарастващите опасения за фалити в сектора.

Капитализацията на China Merchants Property нарасна с над 1%, докато Shanghai Shimao добави 0,2%.

Австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 спадна с 1,15% до повече от едномесечното дъно от 5 294 пункта. Междувременно австралийският долар се отдръпна от постигнатия сесия по-рано тримесечен връх спрямо зелените пари.

Златодобивните компании пострадаха на фона на поевтиняването на златото след решението на Фед. Kingsgate Consolidated изтри 20 на сто, докато при Alacer Gold и Evolution Mining спадовете достигнаха по 9 на сто.

Най-големият универсален магазин в страната – Myer, изгуби 5% след отчитане на спад на печалбата за първото полугодие.

В Южна Корея KOSPI затвори на шестседмичното дъно от 1 919,52 пункта, губейки 0,94%.

Сред по-големите компании в индекса Hyundai Motor и Samsung Electronics изгубиха позиции, изтривайки по 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още