IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е готов да разхлаби още паричната си политика при понижение на растежа

Основната промяна ще дойде чрез намаляване на минималните задължителни резерви на банките

10:47 | 12.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай е готов да разхлаби още паричната си политика при понижение на растежа

Китайската централна банка е готова да предприеме смели действия по разхлабване на паричната политика, ако икономическият растеж се забави допълнително, заявиха пред CNBC анонимни източници от институцията. Основната промяна ще дойде в свиването на изисквания капитал, който банките трябва да държат като резерв.

По думите на източниците ходът ще бъде реализиран, ако растежът отстъпи под 7,5 на сто. Отделно от подкрепата за реалната икономика, по-решителните действия за намаляване на банковите резерви ще осигурят и защита срещу всякакви шокове от финансови реформи. Очаква се през тази година местните власти да дадат повече свобода на юана и да разширят търговските му позиции.

"Икономиката е изправена пред голям натиск в посока надолу", заяви старши икономистът в Държавния информационен център на Китай – един от основните мозъчни тръстове, свързан тясно с властите в Пекин.

"Понижаване на задължителните минимални резерви е вероятно, ако икономическият растеж се забави още повече. Може обаче да се наложи да изчакаме още и да видим икономическите данни за първото тримесечие", посочи от своя страна един от източниците, пожелал анонимност.

Последните икономически данни от страната бяха особено песимистични. Инфлацията отстъпи до 13-месечното дъно от 2 на сто през февруари, докато износът се срина с цели 18 на сто.

Въпреки това статистиката трудно може да бъде възприета като ясен индикатор за състоянието на икономиката, тъй като данните за първите няколко месеца на годината са изкривени от празненствата около Лунната Нова година.

Много анализатори смятат, че годишният икономически растеж през първото тримесечие ще се забави до 7,5% от 7,7% през четвъртото на 2013 г. По думите им всяко политическо действие, включително и евентуално съкращаване на задължителните минимални резерви, ще бъде минимално усилие за гарантирането на стабилността на финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още