IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отваря вратите за нови частни банки

Те ще бъдат насърчавани да се фокусират върху кредитирането на малките и средни предприятия

10:10 | 11.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай отваря вратите за нови частни банки

В друг знак за ангажимента на Пекин за бърза реформа, управителят на Китайската централна банка каза, че очаква правителствения таван на лихвата по банковите депозити да бъде вдигнат в рамките на две години, отбелязвайки последната стъпка в либерализацията на лихвите в страната.

"Либерализацията на лихвените проценти по депозитите със сигурност е в нашия дневен ред", заяви Джоу Сяочуан, управител на Народната банка. "Това е много вероятно да се реализира в рамките на една до две години."

Възходът на алтернативни източници на кредит - голяма част от които произхождат от огромния сенчест банкова сектор на Китай - през последните няколко години вече ефективно либерализира лихвените проценти, като предоставя много по-висока доходност по депозитите в сравнение с 3,3%, предлагани на едногодишните банковите депозити.

"Финансови реформи в Китай е вероятно да напреднат по-бързо, отколкото мнозина очакваха през 2014 г. ", коментира Цю Хунбин, икономист в HSBC. "Ние очакваме това тласък за реформи да означава разширяване на плаващия диапазон за лихвените проценти по депозитите в рамките на 2014 г., както и въвеждането на схема за гарантиране на влоговете в следващите месеци."

През последните месеци правителството изглежда е все по нетърпеливо да прокара реформи и законодателство, които официално да легализират и регулират много от събитията, които вече се случиха в сенчестия банков сектор.

"Либерализацията се случи тихомълком чрез вратички в закона", посочва Фрейзър Хоуи, съавтор на „Червения капитализъм“ и директор на Newedge Financial в Сингапур. "До известна степен правителството загуби контрол върху финансовата система и това завари индустрията за управление на фондове и традиционните банки неподготвени за това колко бързо всичко се случва."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още