IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските данни потопиха борсите в Азия, Shanghai Composite изгуби близо 3%

Инвеститорите реагираха негативно и на низходящата ревизия на растежа в Япония през последното тримесечие

10:38 | 10.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайските данни потопиха борсите в Азия, Shanghai Composite изгуби близо 3%

Азиатските борси приключиха първата търговска сесия за седмицата със силни спадове след публикуваните през уикенда разочароващи икономически данни от Китай. Инвеститорският песимизъм бе допълнително подпомогнат от низходящата ревизия на растежа на Япония през последното тримесечие на миналата година.

Китайският бенчмарк Shanghai Composite се потопи с 2,86% до 1 999,06 пункта на фона на опасенията за възхода на втората по сила икономика в света.

Правителствените данни показаха, че потребителските цени в страната ca се повишили с по-лек темп през февруари, докато ръстът при цените на производител е отстъпил по-силно от прогнозираното, показаха последните правителствени данни.

Индексът на потребителските цени за втората по сила икономика в света се е покачил с 2% през февруари спрямо същия месец година по-рано. Равнището е по-ниско от публикувания през януари растеж от 2,5 на сто.

Друг доклад показа, че китайският износ се е сринал с 18,1% през февруари на годишна база. Пазарните очаквания бяха за ръст от 6,8 на сто. Вносът от своя страна се е покачил с 10,1% в ​​сравнение с прогнозите за увеличение от 8%.

Значителният спад в износа на Китай доведе до дефицит в размер на 22,98 млрд. долара в сравнение с излишъка от 31,86 млрд. долара през януари. Анализаторите очакваха излишък от 14,5 млрд. долара през втория месец на годината.

Сред основните губещи бяха компаниите от финансовия сектор. Капитализациите на Minsheng Bank и Hua Xia Bank се смъкнаха с по над 3,5%, докато Merchants Bank изгуби 2 на сто.

Японският Nikkei 225 прекрати трите си поредни сесии на растеж, губейки 1,01% до 15 120,14 пункта.

Инвеститорите реагираха на последните икономически данни, според които японската икономика е нараснала с 0,7% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2013 г. Предходната правителствена оценка бе за покачване от 1 на сто, като корекцията се дължи на забавянето на капиталовите разходи и частното потребление.

Сред големите компоненти на индекса Softbank изтри 0,8 на сто, докато при Fast Retailing спадът достигна почти 2 на сто.

Засилването на йената спрямо щатския долар очаквано натежа върху представянето на експортно ориентираните дружества. Книжата на Toyota Motor поевтиняха с 1,2 на сто, докато Honda Motor изтри 2%.

Междувременно Японската централна банка започна традиционното си месечно заседание, резултатът от което ще бъде ясен във вторник.

В Австралия S&P ASX 200 отстъпи от 5,5-годишния максимум при отваряне, изтривайки 0,93% до 5 411,52 пункта. Спадът също дойде с оглед на данните от Китай – най-големият външнотърговски партньор на островната страна.

Силно засегнати бяха добивните компании. Капитализацията на Atlas Iron се сви с над 10 на сто, докато Fortescue Metals изгуби 9,4%. При Rio Tinto и Whitehaven Coal пък отстъпленията бяха с по около 5 на сто.

Южнокорейските акции спаднаха до едноседмично дъно в понеделник, след като инвеститорите потърсиха по-сигурни убежища на фона на слабите икономически данни от региона. Бенчмаркът KOSPI се смъкна с 1,03% до 1 954,42 пункта.

Най-силен спад отчетоха книжата на Lotte Chemical, които поевтиняха с 5,7% след неофициалната информация, че компанията ще отчете слаба печалба през първото тримесечие на текущата година.

Повече за Китай вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още