IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаленото напрежение в Украйна върна доверието на азиатските инвеститори

Австралийският индекс S&P ASX 200 се разшири до 5,5-годишен максимум след данните за БВП

10:39 | 05.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Намаленото напрежение в Украйна върна доверието на азиатските инвеститори

Повечето водещи пазари в Азия приключиха сесията в сряда с повишения, запазвайки започнатия на Стария континент ден по-рано възходящ тренд. Търговията бе подпомогната от облекчаването на политическото напрежение в Украйна и Националния народен конгрес на Китай.

Руският президент Владимир Путин заяви във вторник, че за Русия "все още не е необходимо" да упражни своята власт, като добави, че не това е била причината за засилване на напрежението. Коментарът му възвърна доверието на пазарните участници, което повиши апетита за по-рискови активи, пише CNBC.

В Япония Nikkei 225 постигна силен растеж, покачвайки се с 1,20% до 14 897,63 пункта. По този начин борсовият измерител се приближи отново в непосредствена близост до психологическата граница от 15 000 пункта.

"Пазарът хареса факта, че възможността за военен сблъсък намаля. Ако напрежението над Украйна продължи да се отдръпва, фокусът на пазара ще се прехвърли обратно към основните икономически показатели ", посочи Тошиюки Канаяма, пазарен анализатор в Monex Securities.

Сред водещите компоненти на индекса Softbank добави 1,6%, докато Japan Aviation Electric разшири капитализацията си с близо 7 на сто.

Стимулиран от по-добрите от очакваното данни за брутния вътрешен продукт за четвъртото тримесечие, австралийският показател S&P ASX 200 се покачи с 0,85% до 5,5-годишния връх от 5 446,23 пункта.

Дванадесетата най-голяма икономика в света нарасна с 0,8% през последното тримесечие на 2013 г. Очакванията бяха за ръст от 0,6%. На годишна база БВП на Австралия се увеличи с 2,8 на сто, което е повече от отчетения прираст от 2,3% на годишна база през третото тримесечие. Отбелязаното ускорение е обичайното, което страната постига в последните години.

Подобрението на показателя се дължи на износа на суровини и вътрешното потребление, а заради свитите инвестиционни разходи на компаниите едва ли ще се наблюдава по-бърз икономически ръст.

Добрите новини се отразиха положително и на местната валута. Австралийският долар премина психологическата граница от 90 цента за един щатски долар, въпреки че в ранната търговия в Азия курсът на националните пари се върна до 0,8957 долара.

Сред водещите печеливши бяха Westpac и инвестиционният посредник Macquarie, които добавиха по 1,7%. Commonwealth Bank of Australia и National Australia Bank пък се поскъпнаха с по 0,8 на сто.

Въпреки достигнатото едноседмично дъно във вторник, южнокорейският KOSPI също се покачи силно, добавяйки 0,88% до 1 971,24 пункта.

Hyundai Motor се възстанови от спада в предходната търговия въреки новината, че продажбите на автомобили са намалели с 6,8% на годишна база. Акциите на производителя поскъпнаха с 1,6 на сто.

Китайският Shanghai Composite бе единственият сред водещите пазари на континента, който приключи търговията в сряда с отстъпление. Борсовият индикатор изтри 0,89% до 2 053,08 пункта.

Търговията във втората най-голяма икономика в света премина под знака на годишната среща на местния парламент, известна като Националния народен конгрес. Реч по време на събитието изнесе премиерът Ли Къцян, който заяви, че Пекин си поставя целеви темп на растеж на БВП за 2014 г. от 7,5%. Равнището е същото като през предходната 2013 г.

"Докладът за растежа е това, което ни представиха миналата година и годината преди това. Ако го проследите през годините, ще видите една приемственост в политиката. Ръководството изпраща ясно послание, че в момента се намира в комфортна зона", заяви Джеф Раби, председател и главен изпълнителен директор на консултантската компания Geoff Raby & Associates.

Ли посочи още, че правителството ще даде тласък за реформи на обменния курс на местната валута. "Конвертируемостта на юана по капиталовата сметка ще бъде изведена на преден план", добави той. Растежът на паричното предлагане M2 пък ще се съхрани при равнище от 13 на сто.

Поевтиняване беляза книжата на местните добивни компании след свиването на цената на благородните метали. Големите производители на злато Zhongjin Gold и Shandong Gold изтриха съответно 4 и 3 на сто.

Повече за Китай вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още