IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решенията на централните банки диктуваха настроението на азиатските борси

ЯЦБ изстреля Nikkei с 3%, Китайската централна банка смъкна Shanghai Composite с 1%, a Австралийската прати S&P ASX 200 на тримесечен връх

12:49 | 18.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Решенията на централните банки диктуваха настроението на азиатските борси

Водещият борсов индекс в Япония Nikkei 225 се повиши рязко, след като Японската централна банка (ЯЦБ) отговори на разочароващите данни за икономическия растеж на страната с по-евтини пари за банките. Програмата за заеми, с които все още слабата икономика трябва да бъде възродена, ще бъде удвоена. Борсовите измерители в останалата част на Азиатско-Тихоокеанския регион се измениха минимално, пише CNBC.

Nikkei 225 затвори с ръст от 3,13% до 14 843,24 пункта. В Китай Shanghai Composite отстъпи с 0,77% до 2 119,06 пункта. Хонконгският Hang Seng е нагоре с 0,23% до 22 587,72 пункта. В Южна Корея KOSPI остана почти без промяна. Той се повиши минимално с 0,03% до 1 946,91 пункта. Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 добави 0,18% към стойността си до 5 392,82 пункта и финишира на тримесечен връх.

Определено действията на централните банки в региона бяха в полезрението на пазарните участници. ЯЦБ не промени основната си лихва, но удвои размера на кредитите за банките по програмата си за подкрепа на икономиката.

Централната банка на Китай изтегли ликвидност от пазарите, след като данните от вчера показаха, че през януари кредитната активност неочаквано се е покачила до 4-годишен връх.

Протоколът от заседанието на Централната банка на Австралия, публикуван днес, потвърди намерението на институцията да поддържа лихвите стабилни за продължителен период от време.

На борсата в Токио акциите на Sumitomo Mitsui Financial и Mitsubishi UFJ Financial поскъпнаха с над 5%, а тези на SoftBank и Fast Retailing – с над 4 на сто.

Книжата на автомобилните производители се радваха на инвеститорския интерес, въпреки че обилните снеговалежи нарушиха доставките на автомобили в страната. Toyota Motor прибави 2,6 на сто към пазарната си капитализация, а Honda Motor - 2%.

В Китай банките удължиха вчерашните загуби, след като днес централната банка изтегли ликвидност от пазарите. Акциите на Pudong Development Bank спаднаха с 2,7%, а тези на Minsheng Bank и на Merchants Bank – с по процент всяка.

Акциите на BHP Billiton поскъпнаха с 2,3%, след като печалбата на компанията нарасна с 31% и изненада анализаторите.

Производителят на алуминий Arrium изтри 2 на сто от стойността на книжата си, въпреки че печалбата на компанията скочи с 294%.

Книжата на Coca-Cola Amatil се потопиха с 5,3%. Причината бе, че нетната печалба на компанията за 2013 г. се сви с 82%.

Акциите на Qantas Airways поевтиняха с 1,2% след новините от Australian Financial Review, че авиопревозвачът най-вероятно ще получи дългова гаранция от австралийското правителство.

В Южна Корея през януари цените на производител спаднаха до 16-месечно дъно. Пазарните участници днес си поеха глътка въздух и затова КОSPI почти не се измени.

На борсата в Сеул цената на ценните книги на S-Oil се сви с 0,3% след новините, че компанията е спечелила търг за закупуването на земя от Korea National Oil.

Повече за Азия вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Централните банки са най-виновни за кризата! Съд и затвор за управителните им съвети!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още