IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Северна Корея е извършвала престъпления срещу човечеството

В тоталитарната държава са извършвани неописуеми зверства под личния контрол на лидера Ким Чен Ун

10:20 | 18.02.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ООН: Северна Корея е извършвала престъпления срещу човечеството

В Северна Корея са извършвани “неописуеми зверства” и престъпления срещу човечеството под личния контрол на лидера Ким Чен Ун, заявиха в Женева представители на Комисията по човешките права на ООН, които изнесоха специален доклад по темата.

Документът е съставен след едногодишно разследване, а съставителите му призоваха Международния наказателен съд в Хага да предприеме необходимите действия.

Разследването беше инициирано от Съвета на ООН по правата на човека през 2013 г. Това се случи след като стана ясно, че усилията на Пхенян по въпросите за човешките права не постигат успех.

Самите представители на комисията не са успели да посетят Северна Корея, тъй като не са получили разрешение за влизане в страната. За да съставят доклада те са разговаряли с бивши затворници, лежали в севернокорейските затвори, както и с бегълци.

Освен това са използвани сателитни снимки, за да може да се потвърди съществуването на затворнически лагери. Самият комунистически режим обаче отрича да има такива.

Комисията на ООН нарича Северна Корея “тоталитарна държава” и посочва, че престъпленията срещу човечеството, извършвани на територията ѝ, включват убийства, политически преследвания и мъчения.

Според Държавния департамент на САЩ документът отразява единодушното становище на международната общност, че в Северна Корея ситуацията с правата на човека е сред най-тежките в света. 

Още за доклада, посветен на Северна Корея, можете да научите от видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
citizen_bg
преди 10 години
Айде нещо с днешна дата тъкмо като за това материалче: Промиване на мозъка: Наръчник на масовите медии - http://infobalkani.wordpress.com/2014/02/18/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D1%8A%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
* "Бивши затворници в Абу Гариб и Гуантанамо разказват пред международни правозащитници за неописуеми зверства, на които са били подложени по време на праестоя им в тези затвори на режима в САЩ" - това написа севернокорейският вестник Бим Бам Бум.** "На пейка в парка разговарят двама 80-тина годишни старчоци. Единият говори на другия:- Знаеш ли, че от боб много ставала тоягата? Една боб чорба на вечеря и после цяла нощ нямаш удържане!- Кой ти каза? - пита другият дядка.- Един войник - отговорил първият."Важното е да има достатъчно бройлери и да вярват, не, че има некакво значение и на некой му пука кой и дали вярва... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Добрутро ООН!Откога пък взехте да изтрезнявате и да забелязвате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
citizen_bg
преди 10 години
Самите представители на комисията не са успели да посетят Северна КореяСпоред Държавния департамент на САЩ документът отразява единодушното становище на международната общностТези *** няма ли да мирясат!? То и в Ирак имаше оръжия за масово поразяване, в Сирия правителството използвало химическо оръжие, за Северна Корея не видели, но чули, че някой казал... Що не гледат, че са затънали до гуша в собствени проблеми, ами са тръгнали да оправят другите, или може би както винаги ги прехвърлят от болната глава на здравата? Който има проблем трябва да си го решава сам, иначе най-много от вътрешна диктатура да му наложат външна, а тогава видяхме от собствен опит какво става диктатура на квадрат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още