IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните от Китай и речта на Йелън подкрепиха борсите в Азия

Оптимизмът преобладаваше, въпреки че промишлените поръчки в Япония се свиха, а безработицата в Южна Корея нарасна за втори пореден месец

10:52 | 12.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Данните от Китай и речта на Йелън подкрепиха борсите в Азия

Водещите индекси в Азия затвориха с повишения на фона на изненадващите данни за търговския баланс на Китай. Ръстовете бяха подкрепени и от готовността на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън да продължи гъвкавата парична политика, пише CNBC. Именно думите й стимулираха търговията на Wall Street и водещите борсови измерители нараснаха с над 1% снощи.

Днес в Япония търговията бе възобновена, след като вчера борсите бяха затворени заради национален празник. Nikkei 225 стартира на двуседмичен връх и се покачи с още 0,56% до 14 800,06 пункта. В Китай Shanghai Composite нарасна с 0,30% до 2 109,96 пункта.

Хонконгският Hang Seng записа ръст от 1,47% до 2 2285,79 пункта. В Южна Корея KOSPI е нагоре с 0,20% до 1 935,84 пункта. Нараствайки за шеста поредна сесия, индексът отчете най-доброто си представяне от 29 януари. Водещият индекс в Австралия S&P ASX 200 прибави 1,06% към стойността си до 5 310,05 пункта и отбеляза пета поредна сесия на повишения.

През януари износът на Китай нарасна с 10,6% на годишна база. Месец по-рано бе отчетен растеж от 4,3%. Анализаторите очакваха ръст от само 2%. Същевременно растежът на вноса се е ускорил до 10%, надминавайки далеч прогнозите за ръст от 4%. През декември измерителят добави 8,3%. Така търговският излишък на Поднебесната империя възлезе на 31,9 млрд. долара.

Вчера Джанет Йелън обеща стабилен и последователен курс на паричната политика, както и ниски лихви за продължителен период от време.

В Страната на изгряващото слънце по-слабата йена засенчи незадоволителните данни за промишлените поръчки. През декември те са спаднали с 15,7% на месечна база. Експертите прогнозираха, че забавянето ще е 4,1%.

Сред печелившите Nissan Motor прибави 2% към пазарната си капитализация, след като в понеделник оповести по-значителен ръст на тримесечната си печалба от три години насам.

Акциите на Sony скочиха с 3,7% след информацията, че компанията води преговори с Apple за удвояване на доставките на части за камери и фотоапарати, необходими за новия модел iPhone.

След края на търговската сесия SoftBank оповести, че печалбата й за последното тримесечие на 2013 г. е спаднала с 13,4%.

На борсите в Китай акциите на компаниите, опериращи в сферата на опазването на околната среда, бяха във фокуса на инвеститорите. Заместник-министърът на околната среда съобщи, че през миналата година 32 проекта са били спрени заради опитите на правителството да се пребори със замърсяването, причинено от дейностите на компаниите в промишлеността. Книжата на Tianjin Capital Environment поскъпнаха с 5%, а тези на Beijing Capital - с 1%.

В Южна Корея през януари безработицата се е увеличила за втори пореден месец, но данните не уплашиха инвеститорите за сметка на по-силния вон.

Автопроизводителите Hyundai Motor и Kia Motors изгубиха по процент от стойността си.

В Австралия акциите на Commonwealth Bank of Australia прибавиха 0,4% към стойността си след новините за добри финансови резултати.

Втората по големина група за недвижими имоти в страната – Stockland, увеличи капитализацията си с почти 5%, след като нетната й печалба нарасна също с толкова.

Акциите на производителя на строителни материали Boral поскъпнаха с 8% след обявения 73-процентен ръст в печалбата.

Книжата на Оz Minerals скочиха с над 12% заради по-добри от очакваното годишни финансови резултати.

Сред губещите се оказа Goodman Fielder. Книжата на компанията поевтиняха с над 7 на сто след рекордна загуба.

Същевременно в Сингапур бе проведено най-голямото авиошоу на континента. Повече по темата – в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още